Na čom môžu ušetriť hendikepovaní ľudia

Ťažko zdravotne postihnutí majú zľavu z daní, týkajú sa ich limity na lieky a môžu získať aj parkovací preukaz.

04.09.2014 11:16
invalid, vozík, kosti, osteoporóza Foto:
Ilustračné foto.
debata

Preukaz osoby s ŤZP

  • o jeho vyhotovenie musíte písomne požiadať príslušný úrad práce. Ten vám ho vyhotoví v prípade, že z právoplatného rozhodnutia o peňažnom príspevku na kompenzáciu alebo z rozhodnutia o preukaze vyplýva, že ide o osobu s ŤZP. Preukaz slúži na uplatnenie zliav a výhod (napríklad v doprave, kultúre, v oblastí miestnych daní). Výšku zliav a výhody určujú dotknuté rezorty alebo konkrétni poskytovatelia služieb.

Parkovací preukaz

  • osobe s ŤZP, ktorá je odkázaná podľa posudku na individuálnu prepravu osobným autom alebo má praktickú alebo úplnú slepotu oboch očí, vyhotoví úrad práce na základe právoplatného rozhodnutia parkovací preukaz. Človek s parkovacím preukazom potom môže stáť na mieste vyhradenom pre vozidlá prepravujúce osoby s ŤZP; nemusí po nevyhnutne potrebný čas dodržiavať zákaz státia; môže, ak je to nevyhnutné, vchádzať aj tam, kde je dopravnou značkou vjazd povolený len vymedzenému okruhu vozidiel a do pešej zóny; pritom nesmie ohroziť bezpečnosť cestnej premávky; týmto oprávnením nie je dotknutá povinnosť vodiča uposlúchnuť pokyn, výzvu alebo príkaz policajta.

Limity na lieky

  • limit na doplatok za lieky je 30 eur za štvrťrok. Zdravotná poisťovňa má do 90 kalendárnych dní od skončenia daného štvrťroka automaticky zaslať príslušnú sumu poistencovi priamo na bankový účet alebo poštovou poukážkou na adresu, ktorú má poistenec nahlásenú v informačnom systéme.

Dane

  • obec môže oslobodiť alebo znížiť daň zo stavieb alebo z bytov stavby na bývanie a byty vo vlastníctve občanov s ŤZP alebo držiteľov preukazu občana s ŤZP, alebo držiteľov preukazu občana s ŤZP s potrebou sprievodcu; garáže a nebytové priestory v bytových domoch slúžiace ako garáž vo vlastníctve občanov s ŤZP, alebo držiteľov preukazu občana s ŤZP, alebo držiteľov preukazu občana s ŤZP s potrebou sprievodcu, ktoré slúžia pre auto používané na ich dopravu. Rovnako môže dať úľavu aj na daň za psa či komunálny odpad. Závisí to však od konkrétnej obce či mesta. Ak ste teda držiteľom preukazu ŤZP, na možné daňové úľavy sa pýtajte na miestnom či mestskom úrade.

Poplatky

  • od poplatku 6,50 eura je za predĺženie platnosti preukazu osobitného označenia vozidla pre ŤZP alebo ťažko pohybovo postihnutú osobu odkázanú na individuálnu prepravu táto osoba oslobodená.
  • tiež je pre občana s ŤZP a držiteľa preukazu občana s ŤZP oslobodené od poplatku vydanie rozhodnutia na vývoz alebo dovoz psa so špeciálnym výcvikom, ktoré je ináč spoplatňované sumou 9,50 eura.
  • od poplatku za vydanie stavebného povolenia na zmeny stavieb na bývanie sú oslobodení občania s ŤZP, držitelia preukazu ZŤP alebo ZŤP-S a preukazu občana s ŤZP.
  • od poplatku za vydanie kolaudačného rozhodnutia na zmeny dokončených stavieb na bývanie sú oslobodení držitelia preukazu fyzickej osoby s ŤZP alebo preukazu fyzickej osoby s ŤZP-S.
  • od poplatku je oslobodený prvý zápis držiteľa motorového vozidla kategórie M1 a N1 a ďalší zápis, ak bol na kúpu auta kategórie M1 a N1 držiteľovi alebo vlastníkovi poskytnutý príspevok podľa zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.
  • ŤZP osoby môžu byť oslobodené od poplatku za komunálny odpad. O poskytovaní výhod rozhoduje mesto alebo obec.
  • za povolenie uzavrieť manželstvo pred iným než príslušným matričným úradom medzi občanmi Slovenska (16,50 eura), povolenie uzavrieť manželstvo mimo úradne určenej miestnosti (66 eur) nemusia platiť osoby s ŤZP.

Cestovanie

  • Cestovanie na železniciach. Cestujúcim, ktorí sú držiteľmi preukazu ŤZP, poskytuje Železničná spoločnosť Slovensko zľavu 50 % z obyčajného cestovného v 2. vozňovej triede vlakov osobnej dopravy. Držiteľ preukazu s červeným pruhom má nárok aj na bezplatnú prepravu svojho sprievodcu a invalidného vozíka v služobnom vozni.
  • Cestovanie autom. Oslobodenie od platenia nálepky za užívanie diaľnic a rýchlostných ciest sa vzťahuje len na osoby s ŤZP, ktorým sa na auto poskytuje peňažný príspevok na zvýšené výdavky súvisiace so zabezpečením prevádzky osobného auta podľa § 8 zákona č. 447/2008 Z.z. o príspevkoch na kompenzáciu ŤZP. Uplatnenie výnimky za užívanie diaľnic a rýchlostných ciest vozidlom bez úhrady je prísne viazané na prepravovanú osobu s ŤZP, ktorá musí byť prítomná v aute a musí sa preukázať rozhodnutím úradu práce o priznaní príspevku na kompenzáciu zvýšených výdavkov súvisiacich so zabezpečením prevádzky osobného auta. Ak postihnutá osoba nie je v aute prítomná, výnimka platí len v prípade, ak je auto na spiatočnej ceste po vykonaní prepravy ŤZP osoby do zdravotníckeho alebo podobného zariadenia. Vodič tohto auta sa musí preukázať potvrdením o prijatí pacienta do zdravotníckeho alebo podobného zariadenia, alebo dokladom o poskytovaní sociálnych služieb občanovi s ŤZP v zariadení sociálnych služieb.
  • Cestovanie autobusom. Zdravotne postihnutým občanom sú po preukázaní sa preukazom ZŤP u väčšiny dopravcov poskytované zľavy z cestovného, ktoré sa vzťahujú aj na sprievodcu postihnutej osoby a vodiaceho psa.

Koncesie

  • osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) sú od platenia koncesionárskych poplatkov oslobodené. Na adresu RTVS však musíte poslať fotokópiu preukazu osoby ŤZP odfotenú z oboch strán alebo rozhodnutie o uznaní za občana s ŤZP, meno odberateľa elektriny v danom odbernom mieste, evidenčné číslo SIPO (ak platiteľ má pridelené) a rodné číslo, ak nie je uvedené v dokladoch. Adresu trvalého pobytu a dátum vydania preukazu musí byť jasne vidieť. Doklady treba poslať na: RTVS, Mlynská dolina, 845 45 Bratislava

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotne postihnutí