Chcete darovať dom a zároveň v ňom dožiť? Zákon to umožňuje

Chystáte sa rozdeliť majetok ešte počas života? Nechcete písať závet a chcete v darovanom dome dožiť?

28.08.2014 08:49
hypotéka, byt, nehnuteľnosť, stavebné, sporenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Občiansky zákonník umožňuje vlastníkovi nehnuteľnosť darovať na základe písomnej darovacej zmluvy a zároveň zmluvy o zriadení vecného bremena doživotného užívania,“ hovorí právnička Petra Kováčová. Takýto spôsob usporiadania majetku podľa právničky vyvolá prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti a vznik vecného bremena spočívajúceho v doživotnom užívaní nehnuteľnosti darcom a s tým súvisiaci vznik práva zodpovedajúceho vecnému bremenu.

Podmienky, za ktorých možno takto majetok darovať, upravuje Občiansky zákonník. Ten hovorí, že vecné bremeno práva doživotného užívania nehnuteľnosti je takzvané vecné právo k cudzej veci, ktoré oprávňuje fyzickú osobu za podmienok určených zmluvou užívať nehnuteľnosť a zapisuje sa do katastra. Právo doživotného užívania sa zapisuje do časti C listu vlastníctva ako ťarcha a zostáva zachované, aj keď nastane zmena vlastníka.

Darovanie nehnuteľnosti a zriadenie vecného bremena v podobe doživotného užívania je jednoduché riešenie usporiadania majetku, prináša ale aj určité komplikácie. „V zmluve sa odporúča presne určiť rozsah práva užívať nehnuteľnosť a rozdeliť, kto sa do akej miery podieľa na uhrádzaní nákladov súvisiacich s bežným užívaním, ale aj opravami nehnuteľnosti,“ radí právnička. Práve tie sú podľa nej zdrojom prípadných neskorších konfliktov medzi darcom, ktorý v dome býva, a obdarovaným.

Darca by nemal zabúdať ani na to, že aj keď už nebude majiteľom nehnuteľnosti, doživotné užívanie prináša isté povinnosti. Platí totiž, že ten, kto je na základe práva zodpovedajúceho vecnému bremenu oprávnený užívať cudziu vec je zároveň povinný znášať primerane náklady na jej zachovanie a opravy. Ak hovoríme o nehnuteľnosti, a býva v nej aj obdarovaný potomok, tak je náklady darca povinný znášať len podľa miery spoluužívania. Nemusí teda platiť vodu, elektrinu a plyn aj za deti.

Obmedzenia vznikajú pri zriadení vecného bremena aj v oblasti úverov. Pokiaľ by obdarovaný potomok chcel požiadať o úver a ručiť nehnuteľnosťou zaťaženou vecným bremenom v podobe dožitia rodičov, banka mu ho neposkytne. Banky tak nechcú robiť, lebo ak by dlžník úver nesplácal a banka by nehnuteľnosť musela predať, ťarcha by predaj znemožnila alebo výrazne znížila cenu predávanej nehnuteľnosti.

Niektorí vlastníci sa pokúšajú zamietavý postoj banky obísť tým, že najprv požiadajú o úver a až následne zriadia vecné bremeno. Kataster nie oprávnený a povinný žiadať o stanovisko banku, a preto zápis vecného bremena na založenú nehnuteľnosť vykoná. Počítať ale treba s tým, že toto riešenie zmarí dotknutá banka, ktorá v prípade, ak by kataster právo doživotného užívania zapísal, požiada o výmaz tejto ťarchy. Žiadať by mohla aj okamžité vyplatenie úveru. Obchádzať banku takýmto spôsobom sa preto rozhodne neodporúča.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nehnuteľnosti #darovanie