Víno si už do nákladov nedáte

Od budúceho roku sa má výraznejšie zmeniť, čo všetko si môžu podnikatelia zahrnúť do výdavkov. Ministerstvo financií plánuje niektoré výdavky spresniť, iné obmedziť a ďalšie úplne zakázať.

19.08.2014 10:08
dane, daň, kalkulačka, graf, ekonomika, licencia Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Po novom si budú môcť podnikatelia zahrnúť do daňových výdavkov len 80 percent z tých vecí, ktoré môžu využiť aj súkromné účely. Napríklad, ak živnostník podniká vo svojom vlastnom dome, v ktorom aj býva a bude si chcieť dať do nákladov televízor, bude veľmi ťažko dokazovať, že ho využíva len na pracovné účely. Preto si bude môcť dať do nákladov len 80 percent z jeho ceny. Celých sto percent by si mohol dať živnostník do nákladov len vtedy, ak by vedel dokázať, že danú vec používa len na podnikanie.

Na zmeny doplatia tí podnikatelia, ktorí si kupujú autá na lízing. Doteraz platilo, že auto kúpené na lízing bolo možné odpísať rýchlejšie, ako keby ho podnikateľ kúpil v hotovosti. Napríklad ak si niekto kúpil v hotovosti auto v hodnote 24-tisíc eur, počas štyroch rokov si dával do nákladov jednu štvrtinu ceny auta, teda 6-tisíc eur. Ak by ho kúpil na trojročný lízing, auto odpíše už počas troch rokov. Každý rok si dá do nákladov odpis vo výške 8-tisíc eur. Preto bolo výhodnejšie kupovať auto na lízing. Po novom budú musieť podnikatelia už aj autá kúpené na lízing odpisovať štyri roky.

V horšej situácii budú aj tí ľudia, ktorí nevedú knihu jázd a do nákladov si dávajú len 80 percent prejazdeného benzínu a nafty. Po novom si do nákladov budú môcť dať už len 80 percent zo všetkých ďalších výdavkov, ktoré súvisia s autom, ako je servis či čistenie. V súčasnosti si môžu ľudia dávať do nákladov až 100 percent z nákladov na servis.

Ministerstvo financií chce od januára obmedziť prax, keď sa firma vďaka nákupu drahého auta dostane do straty. V prípade, že by sa mal podnikateľ dostať kvôli kúpe luxusného auta do straty, zahrnie si do výdavkov len odpisy v takej výške, ako keby auto stálo 48-tisíc eur. To sa bude pritom posudzovať počas celých štyroch rokov, počas ktorých sa auto bude odpisovať. Drahšie autá si tak budú môcť kupovať len tí podnikatelia, ktorí na to majú dostatočný príjem.

Výrazne sa sprísni aj možnosť dávať do nákladov 80 percent zo spotrebovaných pohonných látok podľa stavu tachometra. V súčasnosti túto možnosť využívajú podnikatelia, ktorí nechcú viesť knihu jázd. Stačí im odkladať si bločky a do nákladov si dajú 80 percent zo sumy, ktorú zaplatili za benzín alebo naftu. Po novom táto možnosť len pre zamestnávateľov, ktorí poskytujú auto svojmu zamestnancovi aj na súkromné účely. Všetci ostatní budú musieť viesť knihu jázd alebo budú dávať do nákladov benzín a naftu podľa údajov z GPS systému, ktorý zaznamenáva jednotlivé cesty.

Veľkú zmenu chystá ministerstvo aj v prípade reklamných darčekov, ktoré firmy dávajú svojim obchodným partnerom či zákazníkom. Kým v súčasnosti veľakrát obdarúvajú svojich klientov či partnerov fľašou vína, po novom si už takýto výdavok nebudú môcť zahrnúť do daňových nákladov. Alkohol a tabak budú totiž môcť darovať len podnikatelia, ktorých hlavným predmetom činnosti je výroba tabakových alebo alkoholických nápojov. Daňové úrady totiž nemajú ako skontrolovať, či víno, ktoré podnikateľ dal do nákladov, naozaj dostal jeho obchodný partner, alebo ho živnostník vypil sám.

Na rozdiel od súčasnosti už podnikatelia si nebudú môcť jednoducho posunúť termín na podanie daňového priznania. V tomto roku stačilo živnostníkovi poslať daňovému úradu oznámenie, že si predlžuje termín na podanie daňového priznania. Termín si mohol posunúť až o tri mesiace, ak nemal príjmy zo zahraničia a až o šesť mesiacov, ak mal príjmy zo zahraničia. Po novom bude potrebné o odklad požiadať minimálne 15 dní pred termínom na podanie priznania.

Aby začali tieto zmeny platiť, musí ich najskôr schváliť parlament. Ak sa tak stane, podnikatelia by sa mali novými pravidlami začať riadiť od 1. januára budúceho roku.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #SZČO