Ušetriť na daniach môžete aj vďaka autu

Medzi najčastejšie výdavky, o ktoré si živnostníci znižujú základ dane, patria výdavky na auto. Do nákladov si pritom môžu dať aj výdavky na súkromné auto, ktoré používajú na podnikanie.

15.08.2014 07:54
povinné zmluvné poistenie, poistenie auta, pzp,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Každý živnostník má na výber, či auto zahrnie do obchodného majetku, alebo nie. Zahrnúť do obchodného majetku sa oplatí predovšetkým nové a drahšie autá. V takom prípade si môže dať do nákladov vstupnú cenu auta vo forme odpisov, výdavky na servis, poistenie, diaľničnú známku či pohonné látky. Keďže autá sa odpisujú štyri roky, dá si živnostník každý rok do nákladov jednu štvrtinu z ceny auta. Ak napríklad auto stojí 20–tisíc eur, počas štyroch rokov si bude dávať do nákladov 5–tisíc eur.

V prípade, že podnikateľ využíva svoje súkromné auto, ktoré nemá zahrnuté v obchodnom majetku, dáva si do nákladov len prejazdený benzín či naftu a základnú náhradu, ktorá je vo výške 0,183 eura za každý prejdený kilometer. Čím viac kilometrov niekto najazdí, tým vyššie výdavky bude vďaka paušálnej náhrade mať.

Ak niekto najazdí 10–tisíc kilometrov za rok, paušálna náhrada bude predstavovať 1 830 eur. Ak prejde 30–tisíc kilometrov, dá si do výdavkov 5 490 eur. A ak by najazdil 50–tisíc kilometrov, odpočíta si 9 150 eur. K tomu si dá do nákladov ešte prejazdené pohonné látky.

Kto však nemá zahrnuté auto v obchodnom majetku, nemôže si dať do nákladov výdavky na servis, poistenie či čistenie auta. Všetky tieto náklady sú už zahrnuté v paušálnej náhrade.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výdavky #SZČO