Živnostníci ušetria na daniach, aj keď majú nízke výdavky

Živnostníci na rozdiel od zamestnancov neplatia daň z hrubého zárobku, ale až zo zisku. To znamená, že si z príjmu najprv odpočítajú výdavky, ktoré majú s podnikaním a až zo zvyšnej sumy zaplatia daň.

14.08.2014 08:52
účet, banka, odvody, dane, živnostník Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Zákon o dani z príjmu nevymenúva presne, čo všetko si môžu podnikatelia odpočítať z daní. Hovorí len, že odpočítať si možno také výdavky, ktoré súvisia s dosahovaním, zabezpečením a udržaním príjmov. „Dôležité je v tomto prípade, aby výdavky, ktoré si dal do nákladov, súviseli s jeho podnikaním. A túto skutočnosť je potrebné v prípade daňovej kontroly preukázať,“ vraví hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

Iné výdavky si tak môže uplatniť stolár a iné programátor. Kým v prípade programátora to bude predovšetkým počítač, rôzne programy, internet či vybavenie kancelárie, stolár si môže dať do nákladov vybavenie dielne, rôzne stroje a nástroje, ale aj materiál, z ktorého vyrába výrobky. Obaja si môžu odpočítať aj výdavky na telefón, keďže ho pri práci musia používať, či na auto, ktorým chodia k svojim zákazníkom.

Podnikatelia, ktorí majú len minimálne náklady spojené s podnikaním, môžu využiť paušálne výdavky. Týmto spôsobom si môžu svoj daňový základ znížiť až o 40 percent z celkového príjmu. Najviac si možno pomocou paušálnych výdavkov odrátať 5 040 eur za rok. Keďže v minulosti neexistoval limit na paušálne výdavky, každý si mohol odpočítať celých 40 percent zo svojho príjmu. Napríklad podnikateľ, ktorý mal tržby vo výške 40–tisíc eur a jeho skutočné náklady boli minimálne, si mohol pomocou paušálu odrátať až 16–tisíc eur. V súčasnosti si odpočíta už len 5 040 eur. Zaplatí tak výrazne vyššie dane i odvody ako v minulosti.

Okrem skutočných či paušálnych výdavkov si živnostníci znižujú svoj základ dane aj o zaplatené odvody na zdravotné a sociálne poistenie. Odpočítať si môžu len to poistné, ktoré v skutočnosti aj zaplatili. V prípade jednoduchého účtovníctva alebo daňovej evidencie pritom rozhoduje, kedy boli odvody zaplatené a nie za aké obdobie. Do tohtoročných výdavkov si tak zahrnú aj tie odvody, ktoré platili v januári tohto roku, hoci išlo ešte o poistné za december minulého roku. Naopak, poistné, ktoré uhradia v januári budúceho roku za posledný tohtoročný mesiac, si dajú do výdavkov až v budúcom roku.

Rovnako ako zamestnanci môžu aj živnostníci využiť nezdaniteľné časti základu dane. Väčšina ľudí si môže odpočítať nezdaniteľné minimum vo výške 3 803,33 eura. V prípade, že má živnostník manželku, ktorá nemá vlastný príjem, môže si aj na ňu odpočítať maximálne 3 803,33 eura. Z daňového základu si možno odrátať aj dobrovoľné príspevky do druhého piliera či na dobrovoľné dôchodkové sporenie. Z výslednej dane si možno zase odrátať daňový bonus na dieťa. Za každé dieťa si možno znížiť daň o 21,41 eura mesačne, čo je 256,92 eura za rok.

Živnostník však môže využiť daňový bonus iba v prípade, že skončí v zisku, pričom jeho hrubý príjem musel dosiahnuť aspoň 6–násobok minimálnej mzdy, teda 2 112 eur. Vďaka daňovému bonusu môže podnikateľovi vzniknúť aj takzvaná negatívna daň. Nebude teda on platiť štátu žiadne dane, ale štát zaplatí jemu. Ak si niekto uplatní bonus na tri deti vo výške 770,76 eura a vyjde mu daň vo výške 300 eur, nielenže nemusí zaplatiť týchto 300 eur, ale daňový úrad mu ešte pošle 470,76 eura.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #SZČO