Zamestnanci majú nárok na výhody

Zamestnanci deň čo deň chodia do práce, za čo dostávajú mzdu. Tým sa však ich benefity nekončia. Zamestnávateľ im musí poskytnúť platené voľno, príspevok na stravovanie, vyplatiť im odchodné či odstupné. Zároveň majú nárok aj na dávky zo sociálneho poistenia.

07.08.2014 06:30
zamestnanec, zamestnanci, živnostník Foto:
Ilustračné foto.
debata

Všetci zamestnanci musia od svojho zamestnávateľa dostať aspoň štyri týždne platenej dovolenky. „Dovolenka vo výmere najmenej piatich týždňov patrí zamestnancovi, ktorý dovŕšil vek najmenej 33 rokov,“ vraví Viktor Križan z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity. V súčasnosti sa tak už neskúma, koľko rokov daný človek odpracoval, ale rozhoduje iba jeho vek. Prvýkrát má zamestnanec nárok na dlhšiu dovolenku v tom roku, v ktorom dosiahne vek 33 rokov. Aj keby mal narodeniny 31. decembra, musí už v tom roku dostať päť týždňov dovolenky.

Mnohé firmy núkajú ako benefit aj mobilný telefón či notebook. V skutočnosti to však veľakrát znamená, že zamestnanec bude musieť pracovať aj vo svojom voľnom čase. Firma môže zamestnancovi ponúknuť aj služobné auto, ktoré môže používať aj na súkromné účely. Takýto benefit však nie je zadarmo. Zamestnancovi, ktorý má k dispozícii auto na súkromné cesty, sa každý mesiac zvýši základ dane o jedno percento z kúpnej ceny auta. Ak napríklad auto stálo 15-tisíc eur, jeho základ dane sa zvýši o 150 eur, čo znamená, že na dani zaplatí o 28,50 eura viac. Sú to však výrazne nižšie náklady, ako keby si mal kúpiť vlastné auto.

Zamestnávatelia sú povinní svojim zamestnancom zabezpečiť aj stravu. Veľké firmy majú vlastné jedálne, no zamestnanci väčšinou dostávajú namiesto jedla stravné lístky. Ich minimálna hodnota je vo výške troch eur. Zamestnávateľ musí z vlastného vrecka uhradiť 55 percent z hodnoty stravného lístka, čo je 1,65 eura. Zvyšných 1,35 eura síce strhne zamestnancovi z platu, ale ten ich dostane naspäť vo forme stravných lístkov. V mesiaci, ktorý má 21 pracovných dní, si zamestnanec vďaka stravným lístkom polepší o 34,65 eura.

Ďalšie výhody môžu získať zamestnanci vďaka plateniu odvodov. Po splnení podmienok dostanú dávky zo Sociálnej poisťovne. Najdôležitejšou dávkou, na ktorú si zamestnanci platením poisteného sporia celý život, je starobný dôchodok. Môžu ho dostať tí ľudia, ktorí odpracovali aspoň 15 rokov a dovŕšili dôchodkový vek. Ten je v súčasnosti 62 rokov. Výška dôchodku závisí najmä od počtu odpracovaných rokov a od mzdy, ktorú zamestnanec poberal. Čím dlhšie bude niekto pracovať a čím viac bude zarábať, tým by mal mať aj vyššiu penziu.

Dva roky pred dosiahnutím dôchodkového veku možno požiadať o predčasný dôchodok. Vyráta sa rovnako ako starobný dôchodok, len jeho suma sa zníži o pol percenta za každých 30 dní, ktoré danému človeku chýbajú do dosiahnutia dôchodkového veku. Predčasný dôchodok môžu poberať len tí ľudia, ktorí nie sú povinne dôchodkovo poistení. Nemôžu teda pracovať.

V prípade choroby zase Sociálna poisťovňa vypláca zamestnancom nemocenskú dávku a ak sa starajú o chorého príbuzného, dostanú ošetrovné. Ak niekto príde o prácu, môže zase získať dávku v nezamestnanosti, ktorú možno poberať maximálne pol roka. Sociálna poisťovňa vypláca aj invalidné dôchodky a dávky z garančného a úrazového poistenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #zamestnanci