Práca v zahraničí znamená vyšší príjem aj viaceré povinnosti

Desaťtisíce ľudí zo Slovenska pracujú v zahraničí. Hlavnými dôvodmi, prečo sa toľkí rozhodli nájsť si zamestnanie v inom štáte, sú vysoká nezamestnanosť na Slovensku a nízke mzdy v porovnaní s krajinami západnej Európy. Počet ľudí pracujúcich v cudzine sa tradične zvyšuje v lete, keď na brigády v zahraničí smerujú študenti.

21.07.2014 14:04
murár, stavba, fúrik, piesok, lopata, výstavba,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Kto sa rozhodne pracovať v inej krajine, má však aj viaceré povinnosti. A to predovšetkým voči Sociálnej poisťovni a zdravotnej poisťovni. „Ak odchádza poistenec pracovať do zahraničia, má povinnosť oznámiť to zdravotnej poisťovni do ôsmich dní od vzniku pracovného pomeru v zahraničí. Je tiež potrebné vrátiť preukaz poistenca. Zdravotné poistenie mu vznikne v cudzine. Na Slovensku už nebude poistený, a teda nemusí platiť poistné,“ vraví hovorkyňa zdravotnej poisťovne Dôvera Monika Šimunová. Zákony totiž neumožňujú, aby bol niekto povinne poistený v dvoch krajinách Európskej únie.

Iná situácia by nastala, ak by si študent v zahraničí našiel brigádu a z tejto brigády by nebol zdravotne poistený. „Ak počas brigády nebude verejne zdravotne poistený v zahraničí, zostáva poistený na Slovensku a platiteľom za takého študenta je štát. V takom prípade čerpá v zahraničí potrebnú zdravotnú starostlivosť na základe Európskeho preukazu zdravotného poistenia,“ povedala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Eva Ravingerová.

„Povinnosti osôb voči Sociálnej poisťovni pred odchodom za prácou do zahraničia závisia od dvoch faktorov. Jedným z nich je to, v ktorom štáte človek vykonáva činnosť, a druhý faktor je to, aké postavenie má osoba voči Sociálnej poisťovni,“ tvrdí Žaneta Tarcsiová z odboru výberu poistného Sociálnej poisťovne. „Ak ide osoba pracovať do štátov Európskej únie, uplatňuje sa európska legislatíva, ak ide pracovať mimo štátov EÚ, uplatňujú sa medzinárodné zmluvy o sociálnom zabezpečení,“ dodala Tarcsiová.

Rovnako ako pri zdravotnom poistení aj v prípade sociálneho poistenia platí, že človek môže mať povinné sociálne poistenie len v jednom členskom štáte Európskej únie. Ak si niekto nájde prácu napríklad v Rakúsku a bude pracovať len tam, bude sa na neho vzťahovať rakúsky systém sociálneho poistenia. Zložitejšia je situácia, ak niekto naraz pracuje v dvoch krajinách Európskej únie alebo vykonáva živnosť vo viacerých štátoch. Vtedy musí Sociálna poisťovňa na základe európskej legislatívy rozhodnúť, či bude daný človek poistený na Slovensku, alebo v zahraničí. Ak bude poistený na Slovensku, vystaví mu formulár PD A1, ktorým sa v inej krajine preukáže, že tu nemusí platiť sociálne poistenie. V opačnom prípade mu vydá písomné stanovisko, že musí platiť poistenie v inej krajine.

Najviac ľudí si hľadá prácu v krajinách, kde sú platy vyššie ako na Slovensku. „Čo sa týka preferencií Slovákov, najväčší záujem je o štáty, v ktorých sa dá najlepšie zarobiť. Z nášho pohľadu o Nemecko, Rakúsko, Veľkú Britániu či Írsko, odkiaľ evidujeme aj relevantný dopyt zamestnávateľov. Pracujú najmä v oblastiach ako kvalifikované pozície v hotelierstve, zábavných parkoch či reštauráciách. Mnohí pracujú aj na farmách ako pomocní robotníci,“ povedal Branislav Holík zo spoločnosti McROY Slovakia.

Podľa Poštovej banky, ktorá vychádzala z údajov európskeho štatistického úradu Eurostat, priemerný plat v Rakúsku dosahuje 3 474 eur, vo Veľkej Británii 3 688 eur a v Nemecku 3 764 eur. Priemerná mzda na Slovensku sa pritom pohybuje nad 800 eurami. To znamená, že aj keď Slovák prijme v zahraničí horšiu prácu, ako vykonáva doma, pravdepodobne si finančne výrazne polepší.

Ak by si teraz ešte chcel niekto hľadať letnú brigádu v zahraničí, bude mať veľký problém. Tieto miesta sa obsadzujú už začiatkom roka. „V súčasnosti ešte môže záujemca nájsť pozície na jeseň v súvislosti so zberom úrody v agrosektore, ale aj tam už sú väčšinou miesta dopredu dohodnuté,“ vraví Holík.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #práca v zahraničí #zdravotná poisťovňa