Na prevod bezcenných akcií ostáva iba polrok

Budú sa pred koncom roka tvoriť na miestach určených na prevod bezcenných akcií dlhé rady? Ešte približne 360-tisíc Slovákov totiž má stále účet s akciami z prvej vlny kupónovej privatizácie a hrozí im, že budú musieť platiť ročné poplatky aj za vedenie účtu so zoznamom bezcenných akcií.

15.07.2014 12:02
pošta, list, poštár Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Možnosť previesť túto ťarchu na štát sa skončí 31. decembra, záujem o prevod však napriek tomu čoraz viac klesá. „Napríklad v apríli ľudia podpísali 1 970 zmlúv o prevode akcií na Fond národného majetku, v máji ale ich počet klesol na 1 400,“ spresnila Viera Krúpová, mediálna zástupkyňa spoločnosti, ktorá vedie akcionárske účty. Pritom vlani ľudia prevádzali na štát priemerne takmer 8-tisíc účtov a v roku 2012 to bolo bezmála 13-tisíc prevodov za mesiac.

"Vyzývame občanov, aby si možnosť prevodu na štát nenechávali na poslednú chvíľu. Je totiž pravdepodobné, že koncom roka bude o prevody zo strany ľudí veľký záujem,“ upozorňuje hovorkyňa Fondu národného majetku SR Miriam Žiaková.

Miesta prevodu akcií na štát už v roku 2010 zažili doslova davovú psychózu s tisícmi ľudí čakajúcimi v radoch aj niekoľko hodín. Vtedy totiž majitelia akcionárskych účtov začali postupne dostávať faktúry s poplatkami za vedenie účtu a chceli sa bezcenných akcií zbaviť. „Čakaním som zabila celkovo už desať hodín a teraz je predo mnou ešte asi 20 ľudí. Je to hrôza,“ podráždeným hlasom vtedy denníku Pravda povedala napríklad Bratislavčanka Anna Vasilišinová, ktorá prišla vrátiť akcie skrachovaného fondu z prvej vlny kupónovej privatizácie. Ráno po deviatej hodine vtedy čakalo v stiesnených priestoroch schodiska pred kanceláriou RM-S Marketu 38 ľudí.

Minimálny poplatok za každý rok vedenia účtu v Centrálnom depozitári cenných papierov je desať eur. Majiteľ účtu ho musí zaplatiť aj v prípade, že akcie majú nulovú hodnotu. Drvivá väčšina ľudí už poplatok zaplatila, ak ale akcie prevedú na štát, dostanú časť svojich peňazí naspäť. "Fond národného majetku garantuje občanom úhradu poplatku za vedenie účtu majiteľa za rok, v ktorom sa uskutočnil prevod, ako aj vrátenie poplatkov za vedenie účtu za predchádzajúce dva roky,“ spresňuje Žiaková.

Nechcené akcie možno prevádzať na štát na 185 pracoviskách Slovenskej pošty či prostredníctvom spoločnosti RM-S Market. Pri prevode na Fond národného majetku je však potrebné dať si pozor, či akcie naozaj nemajú reálnu hodnotu. Ľudia sa totiž nezbavujú iba bezcenných akcií, ale aj cenných papierov, ktorých hodnota je relatívne vysoká. Práve medzi také patria napríklad akcie Slovnaftu či dlhopis, ktorý bol náhradou za zrušenú druhú vlnu kupónovej privatizácie. Jeho cena je viac ako 450 eur. Peniaze za dlhopis vypláca priamo fond, dlhopis je možné spolu s potrebnými formulármi poslať prostredníctvom pošty ako cenný list. Zoznam dodnes fungujúcich podnikov, ktoré boli v prvej vlne kupónovej privatizácie, by mal byť na všetkých poštách, kde preberajú nechcené akcie. Ľudia si tiež môžu overiť hodnotu akcií aj na bezplatnej telefónnej infolinke 0800 124 784.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #bezcenné akcie