Môžem rozdeliť pozemky na tri časti?

Som výlučným vlastníkom nehnuteľností - parcely s výmerou 0,6 ha, druh pozemku lesný pozemok a parcely s výmerou 0,3 ha, druh pozemku orná pôda. Oba pozemky sa nachádzajú mimo zastavaného územia obce – v extraviláne. Oslovili ma traja záujemcovia o ich kúpu, pričom majú záujem o ich rozdelenie na tri rovnaké časti tak, že každý z nich nadobudne takto rozdelenú časť do svojho výlučného vlastníctva. Môžem tak urobiť?

10.07.2014 10:51
pole, pozemok, roľa, pozemky Foto:
Ilustračné foto.
debata

V tomto prípade ide o ukážkový prípad takzvaného zákazu drobenia pozemkov. Uvedenú problematiku upravuje zákon č. 180/1995 Z. z. o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom. Podľa § 23 tohto zákona do tejto kategórie patria poľnohospodárske pozemky, ktorými sú orná pôda, chmeľnice, vinice, ovocné sady, záhrady a trvalé trávne porasty, a lesné pozemky, pričom sa musia nachádzať v extraviláne – mimo zastavaného územia obce (§ 21).

Pri poľnohospodárskych pozemkoch nemožno zmenšiť právnym úkonom (kúpnou zmluvou, darovacou zmluvou, osvedčením o dedičstve, atď.) výmeru celej parcely pod 2 000 m2 a pri lesných pozemkoch pod 5 000 m2.

Vo vašom konkrétnom prípade preto nemožno postupovať tak, ako kupujúci požadujú, keďže tieto parcely nie je možné nijako deliť.

Iný prípad by bol, keby sa neskôr parcely zmenou územného plánu dostali do intravilánu – zastavaného územia obce. V takom prípade by sa na ne uvedené obmedzenie nevzťahovalo.

Odpovedal: Mgr. Ján Kutan, Directreal

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pozemky #otázky čitateľov