Brigádujúci študenti žiadajú od štátu ďalšie ústupky

Rezort práce vysokoškolským a stredoškolským študentom privyrábajúcim si na brigádach definitívne potvrdil, že od budúceho roka si finančne prilepšia.

09.07.2014 12:46
brigáda, dohoda, práca, študent Foto:
Ilustračné foto.
debata

Štát totiž posúva hranicu, od ktorej sú ich zárobky oslobodené od platenia odvodov. Súčasná hranica 159 eur pre pracujúcich študentov vysokých škôl do 26 rokov a 68-eurová hranica pre študentov stredných škôl sa jednotne posunie od prvého januára 2014 na sumu 200 eur. Na ruku tak brigádnici dostanú od zamestnávateľa o niekoľko eur viac.

Študenti však v rokovaniach s ministerstvom práce pokračujú aj počas letných prázdnin. Diskutovať majú najmä o pričlenení sociálnych štipendií pod rezort práce. „Máme prisľúbené trojrezortné rokovania s ministerstvom práce, školstva a financií. Do budúcnosti chceme, aby sa hranica pre neplatenie odvodov, samozrejme, naďalej navyšovala,“ povedala Katarína Stoláriková, predsedníčka Študentskej rady vysokých škôl.

Študent vo veku od 18 do 26 rokov vzhľadom na zvýšenie limitu zárobku, z ktorého sa neplatia odvody, pri 200-eurovom príjme z jednej dohody ušetrí na odvodoch oproti súčasnosti 2,87 eura a jeho zamestnávateľ 8,92 eura. Pri študentoch do 18 rokov odvodová úľava pri 200-eurovom zárobku dosiahne 9,24 eura a ich zamestnávatelia na odvodoch ušetria 28,71 eura. 

Prezident Študentskej rady stredných škôl Andrej Barborka tvrdí, že chcú s predstaviteľmi rezortu práce diskutovať aj o tom, aby počas nasledujúceho leta sa hranica na neplatenie odvodov zvýšila až na dvojnásobok súčasných hodnôt. Platiť by to malo počas letných prázdninových mesiacov, keď vzhľadom na voľný čas vedia študenti najviac zarobiť. „Osobne sa domnievam, že zavedenie tohto ,prázdninového systému‘ je len otázkou krátkeho času, ale aj pripravenosti – najmä technických systémov Sociálnej poisťovne. Tiež sa zasadzujem za názor, že je potrebné súčasne uvažovať aj o iných mesiacoch, keď majú žiaci a študenti voľno, a teda i v týchto existuje racionálny dôvod na uplatnenie tohto systému,“ doplnil Barborka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #odvody