Ušetriť na daniach môžete aj vďaka staršiemu autu

Výdavky na auto patria medzi najbežnejšie náklady všetkých živnostníkov. Väčšina podnikateľov musí navštevovať svojich zákazníkov, jazdiť na rokovania so svojimi obchodnými partnermi, voziť tovar či získavať nových klientov. Tieto cesty realizujú predovšetkým autom.

04.07.2014 10:36
poistenie auta, pzp, poistka, auto, kúpa auta Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

O tom, čo všetko si môže podnikateľ zahrnúť do nákladov, rozhoduje predovšetkým to, či má auto zahrnuté v obchodnom majetku, alebo nie. Ak ho má v obchodnom majetku, môže si do nákladov dať kúpnu cenu auta vo forme odpisov, úroky z lízingu, náklady na pohonné hmoty, ale aj opravu či pravidelný servis, kúpu či výmenu pneumatík.

Autá sa odpisujú štyri roky. To znamená, že každý rok si podnikateľ dá do nákladov jednu štvrtinu kúpnej ceny. Ak auto stálo 20-tisíc eur, odpíše každý rok 5-tisíc. V prvom roku však môže odpísať len pomernú časť z tejto jednej štvrtiny, v závislosti od toho, v ktorom mesiaci auto kúpil. Ak niekto kúpil auto v januári, odpíše celú jednu štvrtinu, kto ho kúpi v júli, odpíše len polovicu z tejto štvrtiny.

V prípade benzínu či nafty majú podnikatelia na výber z dvoch možností. Buď vedú knihu jázd a na jej základe si odpočítavajú všetky prejazdené pohonné hmoty, alebo knihu jázd nevedú a do nákladov si dajú 80 percent z bločkov za benzín či naftu. Prejazdený benzín pritom musí sedieť s počtom najazdených kilometrov a spotrebou uvedenou v technickom preukaze.

Živnostníci, ktorí využívajú na podnikanie svoje súkromné auto, si môžu dať do nákladov prejazdené pohonné hmoty a 0,183 eura za každý prejdený kilometer. Vďaka paušálnej náhrade 0,183 eura za kilometer sa predovšetkým tým podnikateľom, ktorí majú staršie auto a najazdia veľa kilometrov, oplatí, ak toto auto nezaradia do obchodného majetku. Napríklad, ak niekto najazdí za rok 10-tisíc kilometrov, zníži si svoj základ dane o 1 830 eur. Ak najazdí 30-tisíc kilometrov, jeho výdavky dosiahnu 5 490 eur a v prípade 50-tisíc kilometrov sa vyšplhajú na 9 150 eur. Okrem toho si odpočítajú aj natankovanú naftu alebo benzín podľa spotreby uvedenej v technickom preukaze. Musia však evidovať každú jednu cestu.

V tomto roku pribudla podnikateľom, ktorí využívajú súkromné auto, aj druhá možnosť, ako si odpočítať výdavky na auto. Do výdavkov môžu zahrnúť 50 percent z celkového počtu preukázaného nákupu pohonných látok. V takom prípade nemusia evidovať cesty, no nemajú nárok na paušálnu náhradu vo výške 0,183 eura za kilometer.

Ľudia, ktorí používajú svoje súkromné auto, si nemôžu do nákladov zahrnúť výdavky na servis, výmenu pneumatík, čistenie auta, havarijné či povinné zmluvné poistenie. Keďže ide o súkromné auto, musia tieto náklady hradiť z vlastných peňazí. Naopak, odpočítať si môžu daň z motorových vozidiel, parkovné či diaľničnú známku.

Rozdiel medzi súkromným autom a autom zaradeným v obchodnom majetku nie je v tom, či si ho niekto kúpi ako fyzická osoba na svoje rodné číslo alebo ako živnostník na IČO. Auto je v obchodnom majetku vtedy, ak ho živnostník vlastní, používa na podnikanie a účtuje o ňom ako o obchodnom majetku. To znamená, že ho môže mať v obchodnom majetku aj vtedy, ak si ho kúpi na rodné číslo a nie na IČO.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #výdavky #SZČO