Richter zníži odvody študentom od leta

Vysokoškoláci si od júla zarobia na brigádach viac ako doteraz. Hranica, do ktorej nemusia platiť štátu odvody, sa totiž posunie zo súčasných 159 eur na 200 eur, čo zvýši čistý zárobok o niekoľko eur.

12.06.2014 08:00
debata

Potvrdil to pre Pravdu minister práce Ján Richter po stredajšom rokovaní vlády. „Ja osobne by som chcel, aby to bolo už od začiatku tohto leta. Urobím všetko preto, aby to bolo čím skôr,“ povedal Richter.

Suma 200 eur je nadviazaná na výšku životného minima. „Z pohľadu rezortu práce je táto suma reálna. Na to, aby bola úplne reálna, je potrebný širší súhlas, lebo je to potrebné dostať do štátneho rozpočtu. Myslím si, že by to nestálo veľké finančné prostriedky. Vychádzajúc z doterajších skúseností, že sa nezneužívajú tieto zmluvy v tom zmysle, že ak študent podpíše čestné vyhlásenie pre jednu firmu, že by to uplatňoval aj v ďalších firmách, a tým obchádzal zákon,“ tvrdí Richter.

Podľa ministra by nemal byť problém v prípade súhlasu vlády tento návrh prijať ešte v priebehu júna. „Síce to nenapĺňa dôvody na skrátené legislatívne konanie, ale dá sa to stihnúť i tak,“ tvrdí Richter. Vláda len nedávno v zrýchlenom legislatívnom konaní schválila zákon o ochrane pôdy. „Ak sa nájde vôľa, nájde sa riešenie. Môže to byť cez poslanecký návrh, ktorý je ďaleko rýchlejší z hľadiska legislatívneho postupu ako bežný vládny návrh,“ dodal Richter.

Ak napríklad teraz zamestnávateľ vysokoškoláka zamestná na brigádu za 300 eur mesačne v hrubom, v čistom na ruku dostane takmer 290 eur. Platí totiž 7-percentné sociálne odvody zo sumy nad 159 eur. Daň nezaplatí, keďže zarobí menej, ako je nezdaniteľné minimum. Ak by sa strop pre platenie odvodov zvýšil na 200 eur, študent by pri 300-eurovej mzde dostal v čistom na ruku 293 eur. Zároveň by na brigádnikovi ušetril aj zamestnávateľ, ktorý musí platiť 22,8-percentné odvody. Pôvodne zamestnávateľa daný brigádnik mesačne vyjde na 332 eur a po novom by celková cena práce bola asi o 10 eur nižšia. Študentom do 18 rokov sa hranica pre neplatenie odvodov na úrovni 68 eur mesačne meniť nebude.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študent #brigáda