Živnostníci si môžu pozrieť, koľko dlhujú

Začiatkom marca spustila Sociálna poisťovňa novú elektronickú službu "Saldokonto" pre živnostníkov a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) – Saldokonto pre SZČO.

24.04.2014 09:51
Peniaze, dôchodca, spotrebiteľ, úver, prepočet Foto:
Ilustračné foto.
debata

Živnostníci si prostredníctvom nej môžu v elektronickej forme prezerať údaje na svojom „účte“ (saldokonte) a vedia tak jeho aktuálny stav (či majú nedoplatok, alebo preplatok) a či uhrádzajú poistné v správnej výške.

Pri uzatváraní dohody je potrebné predložiť k nahliadnutiu preukaz totožnosti (občiansky preukaz, cestovný pas a pod.) a v prípade splnomocnenej osoby aj splnomocnenie na výkon činností v mene SZČO. Následne Sociálna poisťovňa bezplatne vydá bezpečnostný predmet, tzv. GRID kartu, ktorá slúži na autentifikáciu a autorizáciu prístupu do elektronických služieb.

„Sociálna poisťovňa chce aj touto formou prispieť k lepšej informovanosti živnostníkov o ich platbách a k znižovaniu pohľadávok v oblasti sociálneho poistenia. Prístup k svojmu saldokontu môžu živnostníci získať na počkanie a bezplatne v ľubovoľnej pobočke. Pre sprístupnenie tejto služby je potrebné, rovnako ako v prípade zamestnávateľov, aby živnostník uzavrel so Sociálnou poisťovňou dohodu o elektronickej komunikácii,“ informoval riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Zamestnávatelia využívajú elektronické služby Sociálnej poisťovne už niekoľko rokov a v súčasnosti prostredníctvom webového portálu komunikuje so Sociálnou poisťovňou až 99 % z nich.

Celkový počet živnostníkov, ktorí by mohli elektronické služby využívať, je viac ako 225-tisíc. Okrem platieb poistného uvidí živnostník aj prehľad predpisov poistného generovaných na základe spracovaných daňových priznaní, podľa ktorých si vie skontrolovať, koľko má zaplatiť napríklad pri zmene minimálnych odvodov na prelome rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #živnostníci