Ako sa nestať dlžníkom na poistnom

Za zamestnancov ich platí zamestnávateľ, živnostníci a dobrovoľne poistení si ich výšku musia vypočítať sami. Odvody, ktoré musí platiť takmer každý. Ak ich zamestnávateľ do Sociálnej poisťovne neodvedie, zamestnanec o svoje dávky nepríde. Ak ich však v zlej výške alebo vôbec neplatí živnostník či dobrovoľne poistená osoba, na dávky nárok nemá.

24.04.2014 06:30
dedičstvo, dedenie, peniaze, úver, dlh, dlžník Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Je dôležité, aby človek vedel, kedy mu vzniká povinnosť platiť poistné. Ak ide o zamestnanca, povinnosť platiť poistné pre neho vzniká zamestnaním sa. Samostatne zárobkovo činnej osobe vtedy, ak mala za predchádzajúci kalendárny rok príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti vyšší ako 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu, pričom k 1. júlu 2014, respektíve 1. októbru 2014 je táto hraničná suma 4 830 eur,“ hovorí Adriana Járošiová, poverená vykonávaním funkcie riaditeľky odboru výberu poistného SP. „Dobrovoľne poistená osoba ho musí platiť v období, kedy je na toto poistenie prihlásená.“ Ako ďalej dodala, je veľmi dôležité, aby si ten, kto je povinný platiť poistné, správne vypočítal sumu zo svojho vymeriavacieho základu.

„Ďalšou, nemenej dôležitou podmienkou je uhrádzať poistné včas, pričom zamestnávateľ ho musí uhrádzať v deň určený na výplatu príjmov, ktoré sú vymeriavacím základom zamestnanca. Ak je výplata týchto príjmov pre jednotlivé organizačné útvary zamestnávateľa rozložená na rôzne dni, poistné je splatné v deň poslednej výplaty príjmov zúčtovaných za príslušný mesiac,“ vraví Járošiová. Ak nie je taký deň určený, poistné je splatné v posledný deň mesiaca nasledujúceho po mesiaci, za ktorý sa platí poistné. „Samostatne zárobkovo činné osoby a dobrovoľne poistení tak musia urobiť do 8. dňa mesiaca za predchádzajúci mesiac.“ Ak meškajú s platbou, Sociálna poisťovňa im predpíše penále vo výške 0,05 % z dlžnej sumy za každý deň omeškania.

Pri platení odvodov nezabudnite správne identifikovať platbu. „Pri platení poistného, penále a pokút treba identifikovať platbu uvedením správneho variabilného a špecifického symbolu. Týka sa to nielen SZČO a dobrovoľne poistených, ale aj zamestnávateľov,“ upozornila. „Pri platbách odporúčame používať aj konštantný symbol, ktorý určuje účel platby. A treba ho platiť na správny účet.“

Každým nezaplatením poistného, zaplatením nižšej sumy alebo platby s omeškaním môže vzniknúť dlh na poistnom. Aby ste sa nestali dlžníkom, treba platby uhrádzať včas a v správnej výške. To, či nie ste dlžníkom, si môžete overiť aj na webovej stránke Sociálnej poisťovne. „V zozname dlžníkov sa nachádzajú právnické a fyzické osoby, ktoré dlhujú Sociálnej poisťovni od 3,32 eura. Zoznam sa aktualizuje štyrikrát mesačne,“ približuje Anna Šurinová, riaditeľka odboru pohľadávok SP. O dlhu sa môže poistenec dozvedieť aj doručením rozhodnutia o predpísaní dlžnej sumy poistného, penále, o uložení pokuty alebo po osobnej návšteve Sociálnej poisťovne.

Za nezaplatenie alebo oneskorené zaplatenie dlhu vám hrozí sankcia za nesprávnu alebo oneskorenú platbu vo forme penále. „Čím neskôr sa dlžné poistné zaplatí, tým vyššie bude penále. Navyše je tu hrozba exekúcie alebo mandátnej správy a v neposlednom rade nepriznanie dávky zo systému sociálneho poistenia pre samostatne zárobkovo činné a dobrovoľne poistené osoby, či problémy pri poskytovaní úverov a dotácií,“ povedala. Zároveň upozornila, že od januára 2005 už nie je možné odpustiť penále viažuce sa na neuhradené poistné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #odvody #živnostníci