V júli sa znovu zmení výška odvodov

Živnostníci si budú musieť v júli znovu vypočítať výšku odvodov do Sociálnej poisťovne. Najneskôr do 8. augusta už musia zaplatiť odvody v novej sume na základe svojho minuloročného príjmu.

20.04.2014 06:30
dane, odvody, daňové, priznanie, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Platiť odvody od júla budú musieť všetci živnostníci, ktorých hrubý zárobok pred odpočítaním odvodov za minulý rok prekročil 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu, čo je 4 830 eur. Kto zarobil menej, nebude od júla povinne poistený. Naopak, pre tých, ktorí doteraz odvody neplatili a ich príjem prekročil túto sumu, vznikne od 1. júla povinné dôchodkové poistenie.

Koľko peňazí musia živnostníci posielať do Sociálnej poisťovne, závisí už od dosiahnutého zisku zvýšeného o zaplatené odvody. Dosiahnutý zisk nájdu v daňovom priznaní v riadku 43 a zaplatené odvody na zdravotné a sociálne poistenie sú zase pod tabuľkou číslo 1 na tretej strane priznania. Napríklad ak ste vlani dosiahli zisk 10-tisíc eur a na odvodoch ste zaplatili 2-tisíc eur, budete si počítať odvody zo sumy 12-tisíc eur.

Vymeriavací základ pre platenie odvodov sa následne vypočíta tak, že zisk zvýšený o odvody sa vydelí koeficientom 1,6 a výsledok sa ešte vydelí počtom mesiacov vykonávania živnosti. Živnostník, ktorý podnikal celý minulý rok, tak tento výsledok vydelí číslom 12. Získa tak vymeriavací základ, z ktorého si následne vypočíta svoje odvody.

Keďže minimálny vymeriavací základ sa rovná polovici priemernej mzdy spred dvoch rokov, musia v tomto roku platiť živnostníci odvody aspoň zo sumy 402,50 eura. Ak by niekomu na základe príjmu vyšiel nižší vymeriavací základ, bude si aj tak musieť vypočítať odvody zo sumy 402,50 eura. Najvyššie možné odvody sa zase platia zo sumy 4 025 eur.

Živnostníci musia z vymeriavacieho základu platiť 4,4 percenta na nemocenské poistenie, 18 percent na starobné poistenie, 6 percent na invalidné poistenie a 4,75 percenta do rezervného fondu. To znamená, že podnikatelia, ktorým vyjde, že majú platiť najnižšie odvody, musia mesačne do Sociálnej poisťovne posielať 133,42 eura.

Výšku odvodov si možno vypočítať aj na internetovej stránke Sociálnej poisťovne v sekcii SZČO. Zároveň sa živnostníci môžu výšku nových odvodov dozvedieť aj priamo v pobočke Sociálnej poisťovne.

Tým podnikateľom, ktorí si odložili termín na podanie daňového priznania na koniec júna, sa o tri mesiace posunie aj termín, od ktorého začnú platiť odvody v novej výške. Prvýkrát ich musia zaplatiť za mesiac október najneskôr do 10. novembra. Dovtedy budú platiť poistné v rovnakej výške ako v súčasnosti.

Výška preddavkov na zdravotné poistenie sa bude meniť až v januári budúceho roku. Koľko majú podnikatelia platiť, im oznámia priamo zdravotné poisťovne spolu s výsledkom ročného zúčtovania za minulý rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #odvody #živnostníci