Štát vypláca desiatky dávok. Najčastejšie penzie

Dávky pre rodiny s deťmi, penzie, nemocenské, ale aj úrazové dávky. Dostať ich môže každý, kto splní podmienky. Niektoré vypláca Sociálna poisťovňa a nárok na ne má človek, ktorý platí či v minulosti platil odvody, iné úrady práce, sociálnych vecí a rodiny a zo svojho rozpočtu ich vypláca štát.

13.04.2014 06:30
banka, poplatky, mince, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Za svoje zaplatené odvody môžete dostať viaceré dávky zo Sociálnej poisťovne. Najčastejšie sú dôchodky, ktoré dostáva viac ako 1,3 milióna ľudí, pričom najviac, 990-tisíc, je starobných dôchodkov, nasledujú vdovské (viac ako 290-tisíc) a invalidné dôchodky (viac ako 230-tisíc).

„Po dôchodkových dávkach sú to potom nemocenské dávky a dávky v nezamestnanosti,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Ich poskytovanie je podmienené splnením podmienok zákona o sociálnom poistení, ku ktorým patrí predovšetkým existencia sociálneho poistenia, prípadne plynutie ochrannej lehoty a trvanie poistenia v dĺžke stanovenej zákonom. Dôležitá je, samozrejme, aj úhrada poistného včas a v správnej výške,“ vysvetlil. Po splnení všetkých podmienok, pričom každý druh dávok ich má iné, môže poistencovi vzniknúť nárok na dôchodkové a nemocenské dávky, dávky poistenia v nezamestnanosti, garančného a úrazového poistenia.

Ten, kto v tomto roku ochorie, dostane viac peňazí ako vlani. Dôvodom je, že maximálny denný vymeriavací základ, resp. maximálny úhrn denných vymeriavacích základov na určenie výšky nemocenskej dávky, sa zvýšil na 39,6987 eura. Sociálna poisťovňa tak vyplatí nemocenské maximálne vo výške 677 eur mesačne, ak má mesiac 31 dní, alebo v sume 655 eur, ak má 30 dní.

Matka, ktorá poberá dávku materské, môže tento rok dostať maximálne 800 eur, ak má mesiac 31 dní, alebo 774 eur, ak má 30 dní. Navyše ju už neovplyvňuje príspevok pri narodení dieťaťa. V minulosti sa totiž mohlo stať, že matke zamestnávateľ vyplatil pri príležitosti narodenia dieťaťa príspevok zo sociálneho fondu a ona stratila nárok na výplatu materského.

Zamestnanec má nárok aj na ošetrovné na člena rodiny, ktorým je choré dieťa, manžel, manželka, rodič alebo rodič manžela či manželky. Ošetrovné sa vypláca v jednom prípade najviac desať dní a jeho maximálna suma je 218 eur.

Človek, ktorý príde o prácu, môže dostať dávku v nezamestnanosti. Aj výška tejto dávky má strop, ale jej suma sa mení až od júla.„Maximálna suma dávky v mesiaci, ktorý má 31 dní, je 820,50 eura a v mesiaci, ktorý má 30 dní, 794 eura,“ hovorí Višváder.

Pokiaľ ide o garančné poistenie, preddavok naň sa poskytuje v sume požadovaného nároku, najviac vo výške životného minima pre jednu plnoletú osobu, platného v čase rozhodovania o poskytnutí preddavku. Až do 30. júna je výška životného minima 198,09 eura. Preddavok sa rovnako vyplatí jednorazovo a môže dosiahnuť maximálnu sumu 3 × 198,09 eura, čiže ide o preddavok za tri neuspokojené mesiace. Zmena teda nastala v tom, že výška preddavku na dávku garančného poistenia nie je určená jednou sumou.

Rodičia, ktorí chcú dostávať rodičovský príspevok, musia oň požiadať na úrade práce. Rovnako tak aj o prídavok na dieťa. „Nárok na dávky a príspevky si uplatňuje jeden z rodičov písomnou žiadosťou na úrade práce podľa miesta bydliska,“ vraví hovorca Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Zeman. „Príspevok pri narodení dieťaťa, prídavok a rodičovský príspevok si môže rodič uplatniť najskôr od narodenia dieťaťa, ak spĺňa všetky podmienky nároku. Pri opakovaných dávkach, ako je prídavok na dieťa, rodičovský príspevok je možné spätne doplatiť šesť mesiacov,“ upozornil. Pri jednorazových dávkach nárok zaniká uplynutím šiestich mesiacov od narodenia dieťaťa. Každá dávka alebo príspevok je účelovo viazaná a má rozdielne podmienky nároku, ktoré sa nedajú zovšeobecniť.

Na úrad práce musí zájsť aj každý ťažko zdravotne postihnutý občan, ktorý chce požiadať o príspevok na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia, alebo ak chce žiadať o príspevok na podporu zamestnávania.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dávky #starobný dôchodok #nemocenské #prídavky na deti