S majetkom môžete voľne nakladať aj po spísaní závetu

Závet je jednostranný právny úkon, na základe ktorého odkazujete niekomu svoj majetok.

10.04.2014 08:26
dedičstvo, závet, dôchodca, zmluva
Ilustračné foto.
debata

Občiansky zákonník dáva pri spisovaní testamentu určitú voľnosť, treba však dodržať obsahové náležitosti a postupovať podľa zákona, inak by ste poslednú vôľu písali zbytočne. Zákon nedefinuje nijaký presný vzor, ako by mal závet vyzerať. Musí však z neho vyplývať minimálne to, kto je poručiteľ a aký majetok komu odkazuje. Závet musí takisto obsahovať presný dátum, kedy bol podpísaný, inak je neplatný. Chýbať nesmie podpis poručiteľa. Závet môže teda vyzerať takto: Ja, dolu podpísaný Peter Novák, narodený 5. apríla 1945, bytom Trnavská cesta 70, 832 66 Bratislava, týmto po zrelej úvahe odkazujem všetok svoj majetok svojej dcére Kataríne Kováčovej, narodenej 10. marca 1975, bytom Romanova 30, 85102 Bratislava. V Bratislave 8. apríla 2014 (podpis).

Občiansky zákonník rozlišuje dva právne dôvody dedenia. „Dediť je možné na základe závetu alebo zo zákona. Prednosť má dedenie zo závetu,“ hovorí Veronika Lacková z Advokátskej kancelárie Veronika Lacková. „Závet môže spísať iba fyzická osoba. Podmienkou je, aby bola v čase zriadenia závetu úplne spôsobilá na právne úkony. Zákon nepripúšťa spoločný závet viacerých poručiteľov. V prípade, ak by bol takýto závet zriadený, je neplatný. Takisto neplatné sú akékoľvek podmienky pripojené k závetu. Pre dediča nemajú právne následky a sú neúčinné.“

Zo závetu musí byť zrejmá vôľa poručiteľa ustanoviť niektoré osoby za svojich dedičov a určiť im dedičský podiel. Ak poručiteľ v závete neurčí podiely dedičov, ich podiely budú rovnaké. Zákon podľa Lackovej pripúšťa, aby bol závet napísaný buď vlastnou rukou, alebo za účasti svedkov zriadený v inej písomnej forme. Ďalšou možnosťou je jeho zriadenie vo forme notárskej zápisnice. Výhodou vlastnoručne napísaného závetu je, že môže byť spísaný počas niekoľkých minút.

Každý vlastnoručne napísaný závet sa dá kedykoľvek zmeniť, pričom platí, že novší závet ruší ten skôr napísaný, a to v rozsahu, v akom starý závet nemôže obstáť pri novom. Posledným spôsobom zrušenia závetu je fyzické zničenie listiny, na ktorej bol závet napísaný, poručiteľom. Napísať možno aj viac závetov, ale nesmú si vzájomne odporovať.

„Poručiteľ samozrejme nemusí v závete odkázať všetok majetok a nemusí ho odkázať len jednej osobe,“ hovorí právnička Petra Kováčová. Poručiteľ môže venovať dom synovi s tým, že dcére pripadne všetko zariadenie a napríklad hodnotné obrazy a šperky. V prípade, ak poručiteľ nejakú časť majetku v závete neoznačí a neurčí žiadneho dediča, takýto majetok sa bude dediť podľa zákona. Takže ak ste napríklad vdova a dom ste odkázali dcére, chatu synovi a auto ste v závete neuviedli, tak pripadne rovnakým dielom obom deťom.

Treba však počítať s tým, že sa dedia aj dlhy. Dedič preto zdedí nielen majetok, ale aj dlhy a do výšky ceny nadobudnutého dedičstva za ne zodpovedá. Takže ak poručiteľ odkázal dedičovi financie vo výške tisíc eur a má dlh vo výške 2-tisíc eur, zodpovedá za dlh len do výšky tisíc eur, teda do hodnoty dedičstva.

Bez ohľadu na závet však môže poručiteľ ako vlastník so svojím majetkom voľne nakladať až do konca života. Ak ho napríklad predá alebo niekomu daruje a po jeho smrti sa nájde závet, v ktorom predmetný majetok odkázal niekomu konkrétnemu, nemôže dedič nič robiť, keďže majetok už do dedičstva nepatrí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo #závet