Je možné zrušiť darovaciu zmluvu?

Vlastník v roku 2002 daroval byt bratovi darovacou zmluvou a pomáhal mu splácať pôžičky. V roku 2007 nechal v byte bývať sestru. Byt chce teraz brat predať a sestru vyhodiť. Návrh pôvodného majiteľa, aby byt predal sestre za sumu, za ktorú ho on kúpil, nerešpektuje. Je možné anulovať darovaciu zmluvu?

09.04.2014 13:11
podpis, závet, zmluva, dedičstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata

Možnosť zrušiť darovaciu zmluvu je uvedená v § 630 Občianskeho zákonníka zákon č. 40/1964 S.b. Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy. Trojročná lehota sa viaže na uplatnenie práva na odstúpenie od zmluvy od momentu, keď sa takáto udalosť stala.

Je otázkou, do akej miery sa konanie zhoduje s porušením dobrých mravov. Na jednej strane pomoc, ktorú pôvodný vlastník poskytol, je zjavne nad rámec bežných povinností príbuzného, ale na druhej strane si treba uvedomiť fakt, že vlastník je oprávnený s predmetom vlastníckeho práva nakladať v rámci zákona a predaj nehnuteľnosti jeho právom nepochybne je. Ak je brat výlučným vlastníkom nehnuteľnosti, tak ani aplikácia predkupného práva neprichádza do úvahy.

Bola by tu však možnosť považovať užívanie bytu sestrou za skutočnosť, ktorá by mohla založiť vecné bremeno užívania nehnuteľnosti z titulu vydržania. Vecné bremená vznikajú písomnou zmluvou, na základe závetu v spojení s výsledkami konania o dedičstve, schválenou dohodou dedičov, rozhodnutím príslušného orgánu alebo zo zákona. Právo zodpovedajúce vecnému bremenu možno nadobudnúť tiež výkonom práva (vydržaním).

Na nadobudnutie práva zodpovedajúceho vecným bremenám je potrebný vklad do katastra nehnuteľností. V praxi to znamená, že vecné právo k cudzej veci, typické je doživotné právo bývania, právo prechodu cez pozemok, možno nadobudnúť oprávnenou držbou, respektíve nerušeným výkonom tohto práva.

Predpokladom pre takýto fakt je to, že držiteľ veci alebo vykonávateľ práva drží túto vec ako vlastnú s vedomím, že je na to oprávnený, čo v tomto prípade môže byť splnené. V takom prípade je tu možnosť pred notárom uskutočniť takzvané vyhlásenie o vydržaní, alebo potom cez súd určovacou žalobou budete požadovať, aby sú určil, že právo zodpovedajúce vecnému bremenu užívania bytu jestvuje.

Odpoveď: lawblog.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #darovanie