Musia deti doopatrovať matku, keď im darovala byt?

Matka previedla byt darovacou zmluvou trom dospelým deťom, najmladší syn však v darovacej zmluve nie je zahrnutý a jeho súrodenci sa vyjadrili, že na majetok nemá nárok a nič mu nedajú. Súrodenci dali matku do domova dôchodcov a byt začali prenajímať. Môže najmladší súrodenec napadnúť darovaciu zmluvu a má nárok na svoj podiel? Sú obdarovaní súrodenci povinní matku doopatrovať, keď im darovala byt a nechce žiť v domove dôchodcov?

08.04.2014 11:30
senior, dsôchodca, dôchodkyňa, dedičstvo, dcéra Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Vlastník je v medziach zákona oprávnený predmet svojho vlastníctva držať, užívať, požívať jeho plody a úžitky a nakladať s ním, z čoho vyplýva, že matka mohla so svojím majetkom naložiť podľa svojho uváženia. Obrátiť sa na súd je možné, ale najmladší súrodenec bude musieť preukázať, že zmluva bola uzavretá v rozpore so zákonom.

Podľa zákona o rodine deti, ktoré sú schopné samy sa živiť, sú povinné zabezpečiť svojim rodičom primeranú výživu, ak to potrebujú. Každé dieťa plní vyživovaciu povinnosť voči rodičom v takom rozsahu, aký zodpovedá pomeru jeho schopností, možností a majetkových pomerov k schopnostiam, možnostiam a k majetkovým pomerom ostatných detí.

Podľa toho má vyživovaciu povinnosť voči rodičom každé dieťa v rozsahu, aký zodpovedá pomeru schopností, možností a majetkových pomerov daného dieťaťa k pomerom schopností možností a majetkových pomerov ostatných detí.

Odpoveď: lawblog.sk

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo #darovanie