Chcete darovať dom? Nezabudnite, že zmluva musí byť písomná

Jedným z dôvodov, prečo sa majitelia rozhodnú svoj majetok darovať, je to, že na jeho údržbu už nestačia. Ich deti, príbuzní alebo iné blízke osoby do opráv investujú a majitelia im chcú darovaním garantovať, že byt alebo dom bude raz ich. Ak sa vlastníci rozhodnú darovať byt, dom či iný nehnuteľný majetok, je veľmi dôležité, aby mala darovacia zmluva písomnú podobu.

31.03.2014 09:59
dar, hypotéka, stavebné, dom, nehnuteľnosť,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa právničky Petry Kováčovej si darovaciu zmluvu môžu ľudia spísať aj sami, je na ich zvážení, či sa obrátia na právnika. Nemusí to byť nevyhnutne notár, darovaciu zmluvu si možno dať vypracovať aj advokátovi alebo konzultovať s komerčným právnikom. „Pri spisovaní darovacej zmluvy odporúčam uviesť identifikačné údaje darcu aj obdarovaného a označenie predmetu daru, aby nedošlo k omylu. Uviesť by sa malo aj to, že obdarovaný dar prijíma, chýbať by nemal dátum a podpisy zúčastnených,“ upozorňuje Kováčová.

Proti prípadnému napadnutiu zmluvy treba podľa právničky podpisy overiť, a to nielen preto, aby sa potvrdilo, že zúčastnení zmluvu naozaj podpísali, ale aj preto, aby sa potvrdil dátum podpísania zmluvy. Overené podpisy na zmluve zabránia podozreniam, že darovanie prebehlo v inom čase, ako je na zmluve. Na darovacích zmluvách sa dátumy často spätne datujú pri rozvodoch, dedičskom konaní alebo aj v exekučnom konaní.

Darovacia zmluva je v podstate dvojstranný právny úkon uzatváraný medzi darcom a obdarovaným a obom vznikajú na základe zmluvy práva a povinnosti: povinnosť darcu bezodplatne previesť vlastnícke právo k daru na obdarovaného a povinnosť obdarovaného dar prijať. Darovanie je teda platné vtedy, ak darca dar skutočne aj prijal.

Každá darovacia zmluva musí spĺňať podmienky stanovené zákonom, v opačnom prípade je neplatná. Ak predmetom darovania je byt, darovacia zmluva musí mať písomnú formu a podpis darcu na tejto zmluve musí byť úradne overený pred notárom alebo pred príslušným orgánom obce. Na to, aby nastali právne účinky tejto darovacej zmluvy, je nevyhnutné, aby vlastnícke právo obdarovaného bolo zapísané do katastra nehnuteľností vkladom. Tento zápis sa uskutoční v rámci osobitného správneho konania pred príslušnou správou katastra. K prechodu vlastníckeho práva k darovanému bytu dôjde až dňom právoplatnosti rozhodnutia o vklade. Podmienkou však je, aby darovacia zmluva bola platne uzatvorená a aby obsahovala všetky náležitosti predpísané pre tento typ zmluvy uvedenými právnymi predpismi.

Darovacia zmluva by mala obsahovať aj podmienky, na základe ktorých sa možno domáhať vrátenia daru. Občiansky zákonník stanovuje pre tento prípad presné podmienky. Súd rozhodne v prospech bývalého majiteľa žiadajúceho o navrátenie daru, len ak sa k nemu obdarovaný správal tak, že svojím správaním hrubo porušoval dobré mravy alebo sa tak správal k členom darcovej rodiny. „Za hrubé porušenie mravov sa považuje napríklad fyzické napadnutie darcu obdarovaným, neposkytnutie pomoci v starobe, chorobe, to isté platí aj voči členom darcovej rodiny,“ upozorňuje právnička.

Právo na vrátenie daru si darca uplatňuje u obdarovaného. „Obdarovaný môže odoprieť vrátenie daru tým, že poprie existenciu zákonných dôvodov na vrátenie daru, vtedy musí darca svoj nárok uplatniť na súde,“ dodala Kováčová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nehnuteľnosti #darovanie