Musím zdaniť príjem z predaja pôdy?

Za rok 2013 som počas troch mesiacov (január, február, marec) nemala žiaden príjem, ani podporu v nezamestnanosti, ani žiadne dávky. Od apríla 2013 som začala poberať predčasný starobný dôchodok v mesačnej sume 239,30 eura, t. j. od apríla do decembra to bolo celkovo 2 153,70 eura. Nakoľko som nemala z čoho žiť, predala som poľnohospodársku pôdu, za ktorú som dostala 4 786,18 eura. Chcem sa opýtať, v akej výške budem platiť daň a či ako dôchodkyňa môžem daňový úrad poprosiť o splátkový kalendár, nakoľko plnú sumu dane naraz nedokážem zaplatiť. Čitatelka V.M.

24.02.2014 06:30
pozemok, pozemky, pole Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Príjem z predaja poľnohospodárskej pôdy, ktorú daňovník v momente predaja vlastní viac ako päť rokov, je od dane z príjmov oslobodený podľa § 9 ods. 1 a) zákona o dani z príjmov. Príjmy oslobodené od dane z príjmov sa neuvádzajú v daňovom priznaní a nezdaňujú sa. Ak daňovník v zdaňovacom období roku 2013 dosiahol okrem starobného dôchodku len príjmy z predaja pôdy, ktoré sú od dane z príjmov oslobodené, potom nemá povinnosť podávať daňové priznanie a zdaňovať tieto príjmy.

Ak v prípade uvedenom v otázke daňovník nespĺňa podmienky pre oslobodenie príjmu z predaja nehnuteľnosti podľa § 9 zákona o dani z príjmov, tento príjem sa považuje za zdaniteľný príjem, ktorý sa zaradí medzi príjmy podľa § 8 ods. 1 b) zákona o dani z príjmov. Daňovník si môže od príjmu z predaja nehnuteľnosti odpočítať výdavky, pričom predmetné výdavky sa uplatňujú v závislosti od spôsobu nadobudnutia nehnuteľnosti a v závislosti od účelu, na aký bola nehnuteľnosť používaná. Ak daňovník nadobudol predávanú pôdu napr. kúpou, za výdavok sa považuje kúpna cena preukázateľne zaplatená za nehnuteľnosť, t.j. cena, ktorú daňovník vynaložil na obstaranie nehnuteľnosti do vlastníctva.

Ako daňové výdavky pri príjmoch z predaja nehnuteľnosti je možné uplatniť aj výdavky, ktoré daňovník vynaložil v súvislosti s predajom nehnuteľnosti (napr. poplatok za znalecký posudok, výdavky vynaložené na vypracovanie kúpnej zmluvy, správne poplatky súvisiace s predajom, napr. poplatok realitnej kancelárii za sprostredkovanie predaja nehnuteľnosti), s výnimkou osobných výdavkov daňovníka. Všetky výdavky musí daňovník preukázať hodnovernými dokladmi, z ktorých musí byť zrejmá tak vynaložená suma, ako aj účel, na ktorý boli výdavky vynaložené.

Daňovník vyčísli čiastkový základ dane podľa § 8 zákona o dani z príjmov ako rozdiel medzi príjmom z predaja nehnuteľnosti a daňovými výdavkami. Daňovú povinnosť z príjmov z predaja nehnuteľnosti daňovník vyrovná osobne podaním daňového priznania k dani z príjmov fyzických osôb typu B za zdaňovacie obdobie roku 2013, ktoré sa podáva do konca marca 2014, pričom v tejto lehote aj zaplatí vypočítanú daňovú povinnosť.

Ak daňovník nebol poberateľom starobného dôchodku k 1. 1. 2013 ( z uvedených údajov vyplýva, že mu bol priznaný k aprílu 2013), potom má v súlade s ustanovením § 11 ods. 2 zákona o dani z príjmov nárok na uplatnenie celej výšky nezdaniteľnej časti základu dane za rok 2013, t.j. môže si znížiť vypočítaný základ dane o nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka v sume 3 735,94 eura. Ak by bol daňovník poberateľom starobného dôchodku k 1. 1. 2013, pričom úhrn jeho dôchodku v roku 2013 bol nižší ako suma nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka za rok 2013, daňovník si môže znížiť základ dane len vo výške rozdielu medzi sumou 3 735,94 eura a úhrnom jeho dôchodku za rok 2013.

Odpovedala: Mgr. Patrícia Macíková, hovorkyňa Finančnej správy

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #daňová poradňa 2013 #predaj pôdy