Predať pôdu sa stále oplatí, od mája výrazne drahšia nebude

Kúpa pôdy je investícia, ktorá sa oplatí v každej dobe, pretože jej hodnota na rozdiel od iných typov nehnuteľností neklesá ani počas krízy.

06.02.2014 06:30
družstvo, pôda, pozemok Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Cenu pôdy určuje viacero okolností – lokalita, miesto, čo sa s ňou plánuje, či môže byť využitá ako stavebný pozemok, či na nej stoja nehnuteľnosti, alebo aké plodiny sa na nej dajú pestovať. Samozrejme istý vplyv má aj vývoj realitného trhu,“ hovorí obchodníčka s pozemkami Jana Zábranská.

Napriek tomu sa podľa nej do pôdy investovať oplatí, pretože pôdy je čoraz menej a jej cena v takmer žiadnom prípad neklesá. Sumy, ktoré však predávajúci za svoj majetok pýtajú, sú v mnohých ponukách nadhodnotené, v realite sa majiteľovi daný pozemok podarí predať približne o 25 percent lacnejšie.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Ako sa určuje cena pôdy .

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Pri ornej pôde sa priemerná cena za predaj určuje ťažko vzhľadom na všetky faktory ovplyvňujúce jej cenu. Na Slovensku nepôsobí žiadny jednotný cenový predpis, v dôsledku čoho sa cena poľnohospodárskej pôdy stanovuje v závislosti od účelu viacerými spôsobmi. Reálna trhová cena a spôsob platby sú vecou dohody zainteresovaných strán. Logicky drahšia je orná pôda ako trvalé trávne porasty, pretože pri hospodárení na nej sa dajú dosiahnuť vyššie ekonomické efekty.

Trh s pôdou naráža na Slovensku na mnoho praktických problémov vrátane rozdrobenosti vlastníctva a stále neukončených pozemkových úprav, čo má takisto vplyv na cenu. Skutočná predajná cena sa však podľa odborníkov pohybuje približne do päťdesiat centov za štvorcový meter. Úradná cena sa podľa bonitovaných pôdno-ekologických jednotiek pohybuje od 1 000 do 4 000 eur za hektár, pričom reálne trhové ceny, za ktoré sa naozaj predáva, sa najčastejšie nachádzajú medzi uvedenými hranicami. Za najvyššie ceny za hektár sa pôda podľa Zábranskej predáva na juhu, takisto vysoký záujem je tu o prenájom poľnohospodárskej pôdy, finančne menej zaujímavá je situácia na severe krajiny. „Ceny pôdy sú trhové, pohybujú sa okolo 50 centov za štvorcový meter, záleží však na dohode majiteľa a kupujúceho na akej konečnej sume sa dohodnú,“ konštatovala Zábranská.

Podľa jej slov sa ceny na trhu s pôdou však môžu mierne posúvať tento rok. Od sa mája totiž končí moratórium na nákup pôdy cudzincami a zahraniční investori budú môcť nakupovať slovenskú pôdu. „Ceny slovenskej pôdy sú v porovnaní s viacerými krajinami EÚ pomerne nízke, čo môže vyvolať vyšší dopyt a tým aj reálny rast jej ceny,“ hovorí odborníčka.

Poľnohospodárska pôda sa bude od mája predávať podľa pravidiel EÚ o voľnom pohybe kapitálu, a to znamená, že štáty nesmú pri nadobúdaní pôdy diskriminovať na základe štátnej príslušnosti. „Netreba mať však prehnané očakávania a myslieť si, že zahraničné firmy začnú vo veľkom nakupovať. Ak zahraničná spoločnosť alebo fyzická osoba mala záujem o pôdu na Slovensku, tak si ju zaobstarala už dávnejšie cez firmy založené u nás. Sumy za predaj môžu teda stúpnuť, ale len mierne,“ hovorí Zábranská.

To, koľko pôdy už zahraniční investori kúpili, nevie presne učiť nikto, žiadne oficiálne štatistiky sa nevedú. Podľa odhadov môže ísť približne o 60-tisíc hektárov. Zákaz navyše neplatil pre všetkých cudzincov. Pôdu mohli nakupovať tí, ktorí majú aj slovenské občianstvo alebo pozemky zdedili. Okrem toho ju mohli kupovať tí cudzinci, čo ju aspoň tri roky obhospodarovali.

Obmedziť do určitej miery nákup cudzincami však plánuje ministerstvo pôdohospodárstva. Chce sprísniť možnosť nákupu pôdy cudzincami a špekulantmi ešte pred 1. májom 2014, keď sa končí predĺžené obdobie zákazu jej nadobúdania. Zákaz kupovať pôdu cudzincom sa objavil aj v legislatívnom zámere k pripravovanému zákonu o nadobúdaní pôdy. Minister navrhuje, aby pôdu nemohli získať cudzinci z krajín, ktoré nedovoľujú nákup pôdy u nich Slovákom. „Sú to krajiny, s ktorými máme v tomto ohľade problémy, ako je Albánsko, Macedónsko či Rusko,“ povedal Ľubomír Jahnátek. V pripravovanej novele zákona o ochrane poľnohospodárskej pôdy pre poľnohospodárske využitie sa objavuje aj zásada, že ak by na Slovensku chcel pôdu kúpiť niekto iný ako subjekt, ktorý dlhodobo pôsobí v poľnohospodár­skych činnostiach na Slovensku, tak sa nákup skomplikuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôda #pozemky