Prečo sestra musí platiť dlh, aj keď sa zriekla dedičstva?

Vo februári nám zomrel otec. Pretože z prvého manželstva mal tri deti a z druhého dve, pred smrťou napísal závet, že všetko zanecháva deťom z druhého manželstva. My traja súrodenci z prvého manželstva sme sa zriekli dedičstva. Mojej sestre však prišiel papier zo súdu, že má niečo platiť po otcovi. Je to možné, keď sme sa zriekli dedičstva?

05.02.2014 06:30
dedičstvo, dedenie, peniaze, úver, dlh, dlžník Foto:
Ilustračné foto.
debata

Predpokladám, že zrieknutím sa dedičstva myslíte odmietnutie dedičstva v súlade s § 463 a nasl. Občianskeho zákonníka. V zmysle týchto ustanovení musí byť dedičstvo odmietnuté ústnym vyhlásením na súde alebo písomným vyhlásením zaslaným súdu. Zrieknuť sa dedičstva a dlhov je potrebné urobiť zákonnou cestou.

Okrem toho musí byť zachovaná jednomesačná lehota, ktorá plynie odo dňa, keď bol dedič o práve dedičstvo odmietnuť (zrieknuť) a o následkoch odmietnutia (zrieknutia) upovedomený. Navyše platia aj isté negatívne podmienky, podľa ktorých dedič nemôže odmietnuť dedičstvo, ak dal svojím počínaním najavo, že dedičstvo nechce odmietnuť (napríklad ak by býval v nehnuteľnosti, ktorá patrila poručiteľovi, aj po jeho smrti). Takisto nemožno odmietnuť dedičstvo len sčasti alebo k nemu pripojiť výhrady či podmienky.

Na to, aby bolo zrieknutie sa dedičstva účinné, musí spĺňať všetky uvedené podmienky. Zrieknutie sa dedičstva sa týka aj dlhov.

Odporúčam požiadať súd o vysvetlenie, z akého právneho titulu požaduje od vašej sestry, aby uhradila dlhy po otcovi. Môžete tiež využiť argument, podľa ktorého sa dlhy po poručiteľovi dedia iba do výšky ceny nadobudnutého dedičstva. Ak došlo k zrieknutiu sa dedičstva, dlhy neprechádzajú na osoby, ktoré nededili, preto nemusia uhrádzať dlhy zomrelej osoby.

Odpoveď: Advokátska kancelária Ficek & Ficeková, ficek.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo #odmietnutie dedičstva