Zamestnanci môžu požiadať o zúčtovanie daní. Inak musia podať priznanie

Každý človek, ktorý mal vlani zdaniteľný príjem, ho musí teraz priznať. Možnosť vyhnúť sa podaniu daňového priznania majú len zamestnanci, za ktorých túto povinnosť môže vysporiadať zamestnávateľ. Musia ho však o to požiadať.

30.01.2014 06:30
zamestnanci, zamestnanec, živnostník Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Zamestnanec, ktorý poberal v roku 2013 zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti, môže zamestnávateľa požiadať o ročné zúčtovanie preddavkov na daň do 15. februára 2014. Ak oň nepožiada, má povinnosť podať daňové priznanie typu A v termíne do 31. marca 2014,“ vraví hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

Využiť ročné zúčtovanie môžu aj ľudia, ktorí vlani zmenili zamestnávateľa alebo pracovali naraz pre viaceré firmy. „Zamestnanec, ktorý mal v zdaňovacom období 2013 viacerých zamestnávateľov súčasne alebo postupne, môže požiadať o vykonanie ročného zúčtovania posledného zamestnávateľa, u ktorého si uplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka. Ak si nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka neuplatňoval u žiadneho zamestnávateľa, môže o ročné zúčtovanie preddavkov požiadať ktoréhokoľvek z nich,“ tvrdí Macíková.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Ľuďom s nízkym príjmom pomôže štát prémiou.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Firmy sú povinné vykonať ročné zúčtovanie aj svojim bývalým zamestnancom, ktorí sú v súčasnosti napríklad nezamestnaní alebo odišli do dôchodku. „O ročné zúčtovanie preddavkov na daň za rok 2013 môže požiadať aj bývalý zamestnanec svojho bývalého zamestnávateľa, ktorý mu v zdaňovacom období 2013 vyplácal zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti,“ povedala Macíková.

Napriek tomu, že väčšina ľudí sa snaží vyhnúť povinnosť podať daňové priznanie, pre niektorých zamestnancov je výhodnejšie, ak zamestnávateľa o zúčtovanie nepožiadajú, ale dane priznajú sami. Podať daňové priznanie sa oplatí predovšetkým pracujúcim dôchodcom, ktorí vlani nezarobili viac ako 1 867,97 eura. Príjem do tejto sumy je totiž oslobodený od daní. Keďže zamestnávateľ im daň z príjmu musel strhnúť, vznikne im preplatok na dani. „V tomto prípade nie je možné vrátenie preplatku na dani vykonaním ročného zúčtovania u zamestnávateľa. Dôchodca podá daňové priznanie typu A,“ hovorí Macíková.

Kto bude sám podávať daňové priznanie, bude na jeho vyplnenie potrebovať potvrdenie zamestnávateľa o výške zárobku a strhnutých daniach a odvodoch za minulý rok. Zamestnávateľ je povinný toto potvrdenie vystaviť každému zamestnancovi, ktorý ho nepožiadal o ročné zúčtovanie daní, a doručiť mu ho do 10. marca.

Pracujúci dôchodcovia musia do daňového priznania uvádzať aj výšku svojho dôchodku. Ale len v prípade, že ich dôchodok je nízky, teda uplatňujú si nezdaniteľnú časť základu dane. V prípade, že mal dôchodca vlani mesačnú penziu vyššiu ako 311,30 eura, nemá nárok na žiadne nezdaniteľné minimum, a preto v daňovom priznaní výšku dôchodku nemusí uvádzať. Výšku penzie nemusia do daňového priznania písať ani dôchodcovia, ktorí využívajú oslobodenie od dane do výšky polovice nezdaniteľného minima, čo je 1 867,97 eura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #daňové priznanie #daňová poradňa 2013 #ročné zúčtovanie