Ľudia v núdzi budú mať dávku za zásluhy

Dávku v hmotnej núdzi čaká po niekoľkých rokoch valorizácia, ale aj ďalšie zmeny. Pomoc by mala byť adresná a zásluhová.

04.01.2014 06:30
vreckové,  dieťa, peniaze, hospodárenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Výška dávky bude závislá od aktivity plnoletého práceschopného člena domácnosti a to účasťou na menších obecných službách, dobrovoľníckej činnosti alebo na prácach na predchádzanie mimoriadnej situácie, počas vyhlásenia mimoriadnej situácie a na odstraňovaní jej následkov,“ konštatoval štátny tajomník rezortu práce Jozef Burian.

Ochranný príspevok bude možné poskytnúť na troch úrovniach, prísnejšie sú aj podmienky pre vznik nároku na aktivačný príspevok a stanovuje sa rozsah ich výkonu najmenej na 64 hodín mesačne a maximálne 80 hodín mesačne.

Zavádza sa samostatný príspevok na nezaopatrené dieťa, ktoré si plní povinnú školskú dochádzku, ale aj osobitný príspevok, ktorý bude patriť plnoletej osobe, ktorá bola dlhodobo nezamestnaná, pred nástupom do práce poberala pomoc v hmotnej núdzi a začala pracovať.

Príspevok na bývanie budú môcť po novom získať aj ľudia, ktorí žijú v zariadeniach sociálnych služieb alebo sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, ktorých cieľom je zabezpečenie ubytovania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dávka v hmotnej núdzi