Živnostníci budú platiť sociálne odvody od vyššieho príjmu

- Platiť povinné odvody do Sociálnej poisťovne musia len tí živnostníci, ktorí v predchádzajúcom kalendárnom roku zarobili v hrubom viac ako 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu. Povinnosť platiť odvody sa prehodnocuje vždy od 1. júla.

06.12.2013 06:30
dane, odvody, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)
  • V tomto roku je minimálny vymeriavací základ na úrovni 393 eur. Od júla sú tak povinne poistení všetci podnikatelia, ktorí v minulom roku zarobili viac ako 4 716 eur (4 716,01 eura a viac).
  • Na budúci rok sa minimálny vymeriavací základ zvýši na 402,50 eura. Povinnosť platiť odvody tak budú mať všetci živnostníci, ktorí v roku 2013 zarobili viac ako 4 830 eur (4 830,01 eura a viac).
  • Pri rozhodovaní o povinnosti platiť odvody do Sociálnej poisťovne rozhoduje vždy celkový hrubý príjem podnikateľa ešte pred odpočítaním výdavkov, teda celková suma, ktorú utŕžil. Zisk, teda príjem po odpočítaní výdavkov, slúži na výpočet výšky poistného.
  • Odvody do zdravotnej poisťovne musia samostatne zárobkovo činné osoby platiť bez ohľadu na to, aký mali príjem. Aj v prípade nízkeho alebo nulového zárobku musia platiť aspoň minimálne odvody.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #odvody #živnostníci