Ako sa dedí zo závetu

Závet je právny úkon, v ktorom poručiteľ ustanoví dediča, prípadne určí ich podiely, alebo vecné práva, ktoré im majú pripadnúť.

08.11.2013 06:30
závet, dedičstvo, zmluva, podpis Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak ste sa rozhodli spísať závet, mali by ste myslieť na formality, ktoré musí spĺňať, aby bol platný. Okrem toho, že disponovať môžete len so svojím majetkom, nemôžete v poslednej vôli zabudnúť na takzvaných neopomenuteľných dedičov, ktorými sú deti a vnuci poručiteľa. Taktiež nemôžete dedičovi prikázať, ako má s dedičstvom naložiť.

Najlepšie je obrátiť sa na notára, ktorý je odborne spôsobilý poskytnúť užitočné rady, ale aj pomôcť pri samotnom zostavení závetu. Notár zabezpečí, aby bol závet platný a nenapadnuteľný v prípade budúcich sporov. Notárska zápisnica je verejná listina, ktorá má vyššiu dôkaznú silu ako akékoľvek iné zmluvné dohody. Ak je závet platný, nastupuje dedenie zo závetu.

Čo vyplýva zo závetu

  1. Maloletí potomkovia musia dostať celý podiel zo zákona a plnoletí potomkovia musia dostať aspoň jednu polovicu podielu zo zákona, ak tomu závet v danej časti odporuje, je v tejto časti neplatný.
  2. Závet môže zriadiť fyzická osoba: plnoletá (staršia ako 18 rokov) – v akejkoľvek forme, maloletá (staršia ako 15 rokov) – vo forme notárskej zápisnice.
  3. Závet nemôže zriadiť osoba súdom pozbavená spôsobilosti na právne úkony a osoba, ktorá koná v duševnej poruche.
  4. Závet musí závetca spísať osobne, je vylúčené zastúpenie inou osobou (zákonným zástupcom alebo formou splnomocnenia).
  5. Závet je jednostranný právny úkon.
  6. Platný závet musí mať písomnú formu.
  7. V každom závete musí byť uvedený deň, mesiac a rok, kedy bol podpísaný, inak je neplatný.
  8. Holografný závet je závet spísaný vlastnou rukou závetcu a platí, že: závetca musí sám napísať celé znenie závetu, musí napísať deň, mesiac, rok, kedy závet napísal a musí závet podpísať.
  9. Pri spísaní závetu nemusia byť prítomní svedkovia.
  10. Podpis závetcu nemusí byť úradne overený.
  11. Alografný závet je závet, ktorý závetca nenapísal vlastnou rukou.
  12. Znenie závetu a dátum spísania závetu môže napísať ktokoľvek iný ako závetca buď mechanicky, alebo vlastnou rukou.
  13. Závetca musí závet podpísať vlastnou rukou a pred dvoma súčasne prítomnými svedkami musí výslovne prejaviť, že listina obsahuje jeho poslednú vôľu.
  14. Svedkovia sa musia na závet podpísať.
  15. Špeciálna forma musí byť dodržaná pri alografných závetoch osôb, ktoré nemôžu čítať alebo písať, nevidia, nepočujú a zároveň nemôžu čítať a písať.
  16. Svedkovia pri závete: ich úlohou je dosvedčiť skutočnosti dôležité pre posúdenie platnosti závetu, potrebná je ich nestrannosť a spoľahlivosť a musia byť spôsobilí na právne úkony.
  17. Svedkami nemôžu byť osoby: nepočujúce, nemé, ktoré nepoznajú jazyk, v ktorom sa spisuje závet, závetní dedičia a osoby im blízke, zákonní dedičia a osoby im blízke.
  18. Vo forme notárskej zápisnice môže spísať závet každý, kto nebol súdom pozbavený spôsobilosti na právne úkony a je starší ako 15 rokov.
  19. Spisuje ho kvalifikovaný notár, ktorý zabezpečí pravosť a vierohodnosť závetu.
  20. Notár je zo zákona povinný závet spísaný vo forme notárskej zápisnice zaregistrovať v Notárskom centrálnom registri závetov.
  21. Závet v tejto forme môže na žiadosť závetcu spísať ktorýkoľvek notár, pri jeho spisovaní neplatí žiadna miestna príslušnosť notára.
  22. Náležitosti každej notárskej zápisnice, teda aj závetu, sú ustanovené v Notárskom poriadku.
  23. Každú notársku zápisnicu teda aj závet, na záver podpisuje účastník zápisnice, teda v prípade závetu závetca.
  24. Obsah závetu: v závete poručiteľ ustanoví dedičov, prípadne ich podiely, veci a práva, ktoré im majú pripadnúť; ustanovenie dedičov je nevyhnutnou obsahovou náležitosťou závetu; ustanovenie podielov nie je nevyhnutnou obsahovou náležitosťou závetu. Ak poručiteľ neurčí podiely, platí, že podiely sú rovnaké; v závete nemožno prejaviť vôľu, aby niektorý z dedičov zo zákona nedelil, poručiteľ môže vydediť potomkov iba základe listiny o vydedení, a to na základe dôvodov, ktoré presne stanovuje Občiansky zákonník; akékoľvek podmienky pripojené k závetu nemajú právne následky.
  25. Závet možno zrušiť neskorším platným závetom, pokiaľ popri novom závete nemôže obstáť alebo odvolaním závetu: listina o odvolaní závetu musí mať formu, aká je potrebná pre závet; listina o odvolaní závetu musí mať písomnú formu; v listine o odvolaní závetu musí byť uvedený deň, mesiac a rok, kedy bola podpísaná, inak je neplatná; poručiteľ zruší holografný alebo alografný závet aj tým, že zničí listinu, na ktorej bol napísaný.
  26. Poplatky súvisiace so spísaním závetu: v prípade spísania závetu vo forme notárskej zápisnice sa platí notársky poplatok 26,56 eura; ak je súčasťou závetu aj ustanovenie o vydedení, platí sa notársky poplatok 49,79 eura; súčasťou poplatku je zaregistrovanie závetu v Notárskom centrálnom registri závetov; závet môže spísať aj advokát, prípadne poskytnúť právne rady ohľadom spísania závetu; za spísanie závetu má advokát nárok na odmenu, ktorú si s klientom dohodol, alebo na takzvanú tarifnú odmenu, ktorá sa určuje z hodnoty veci, ak nie je možné vyjadriť hodnotu v peniazoch, ale je možné zistiť ju len s ťažkosťami, tarifná odmena je 1/13 výpočtového základu, a to je 55,49 eura.

Zdroj: JUDr. Jana Jánošková, Nitra, notárska komora

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo #závet