Za platenie odvodov dostanú penzisti dávky

Od januára musia zamestnávatelia strhávať odvody zo mzdy už aj ľuďom pracujúcim na dohodu. Vďaka tomu majú nárok aj na dávky zo Sociálnej poisťovne, ako keby pracovali na zmluvu.

28.10.2013 06:30
sociálna poisťovňa Foto:
Ilustračné foto.
debata

Každý môže dostať len dávky z toho poistenia, na ktoré si platí odvody. Starobným dôchodcom pracujúcim na dohodu zamestnávateľ strháva zo mzdy len odvody na dôchodkové poistenie. Vďaka tomu môžu po zániku dôchodkového poistenia požiadať o zvýšenie svojej penzie. Koľko peňazí im Sociálna poisťovňa pridá, závisí predovšetkým od toho, ako dlho po dosiahnutí dôchodkového veku pracovali a koľko zarábali. Čím mal niekto vyšší príjem a čím dlhšie pracoval, tým by mu mal aj jeho dôchodok vzrásť výraznejšie.

Zákon umožňuje požiadať o zvýšenie dôchodku len raz počas kalendárneho roka. V prípade, že niekomu už tento rok Sociálna poisťovňa zvýšila dôchodok, môže ďalšiu žiadosť podať až v budúcom roku.

Viac dávok môžu získať penzisti, ktorí sú zamestnaní na pracovnú zmluvu. Zamestnávatelia im okrem dôchodkového poistenia musia zo mzdy strhávať aj nemocenské poistenie. Z neho môžu získať napríklad nemocenskú dávku či ošetrovné. Nárok na tieto dávky nie je podmienený minimálnou dobou poistenia. Zamestnanec môže nemocenskú dávku dostať ihneď, ako mu vznikne nemocenské poistenie. V prvých troch dňoch výška nemocenskej dávky dosahuje 25 percent hrubej mzdy, od štvrtého dňa je na úrovni 55 percent zo mzdy. Zamestnancom prvých desať dní vypláca nemocenské zamestnávateľ a od jedenásteho dňa Sociálna poisťovňa.

Ošetrovné takisto dosahuje 55 percent hrubej mzdy. Poberať ho však možno maximálne desať dní. Túto dávku môžu poberať napríklad ľudia, ktorí sa musia starať o chorého príbuzného či o dieťa, ktoré nemôže chodiť do školy, pretože je z mimoriadnych dôvodov zatvorená.

Invalidní dôchodcovia, ktorí pracujú na zmluvu, môžu získať aj dávku v nezamestnanosti. Podmienkou jej získania je, že boli pred zaradením do evidencie nezamestnaných v posledných troch rokoch minimálne dva roky poistení pre prípad nezamestnanosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #pracujúci dôchodcovia