Podnikatelia s odloženým priznaním sa musia prihlásiť do poisťovne

Kto podal daňové priznania neskôr, musí sa na sociálne poistenie prihlásiť do 9. októbra.

04.10.2013 06:30
sociálna poisťovňa, odvody, vdova, dôchodok,... Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • Samostatne zárobkovo činné osoby s predĺženou lehotou na podanie daňového priznania za rok 2012, ktorých hrubý príjem presiahol sumu 4 716 eur, majú povinnosti voči Sociálnej poisťovni. K 1. októbru 2013 im vzniká povinné poistenie a do ôsmich dní, čiže najneskôr 9. októbra 2013, sa musia prihlásiť v Sociálnej poisťovni. Prihlasujú sa prostredníctvom Registračného listu FO v miestne príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne. Registračný list FO je možné doručiť aj poštou.
  • Z vymeriavacieho základu platí SZČO 4,4 % na nemocenské poistenie, 18 % na starobné poistenie, 6 % na invalidné poistenie a 4,75 % do rezervného fondu solidarity. Z nového vymeriavacieho základu po prvý raz zaplatí poistné za mesiac október, a to najneskôr do 8. novembra 2013.
  • Každý živnostník musí správne identifikovať platbu a správne uviesť variabilný a špecifický symbol. Variabilný symbol je číslo fyzickej alebo právnickej osoby, povinnej odvádzať poistné na sociálne poistenie, ktoré prideľuje Sociálna poisťovňa. Špecifický symbol označuje obdobie, ku ktorému patrí platba. Za október 2013 je v tvare 102013. Ak SZČO uhrádza poistné trvalým príkazom, špecifický symbol uvedie v tvare 88.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #SZČO