Dedenie zo závetu a dedenie zo zákona

Dôvod, na ktorého základe dedič dedí, predstavuje dedičský titul. Podľa Občianskeho zákonníka dediť možno z dvoch dôvodov, a to zo zákona alebo závetu. Iný dôvod dedenia slovenský právny poriadok nepripúšťa. Dedičské tituly sa navzájom nevylučujú. Tá istá osoba môže dediť po poručiteľovi aj zo zákona, aj zo závetu.

16.08.2013 06:30
Peniaze, plat, mzda
Ilustračné foto.
debata

Dedenie zo závetu

  • závet môže zriadiť vždy iba jeden poručiteľ, ktorým môže byť len fyzická osoba
  • spoločný závet viacerých osôb je neplatný (aj keď by ho zriadili manželia)
  • možno ho zriadiť iba v písomnej forme ako holografný (napísaný a podpísaný vlastnou rukou poručiteľa), ako alografný (napísaný v inej písomnej forme a súčasne podpísaný vlastnou rukou poručiteľa a svedkov) a formou notárskej zápisnice (povinná forma pri mladistvých, ktorí dovŕšili pätnásty rok)
  • Náležitosti pre závet sú: označenie poručiteľa, dedičov a uvedenie dňa, mesiaca a roku, kedy bol závet podpísaný. Podstatnou náležitosťou je aj podpísanie, ktoré je rôzne podľa typu závetov a formálnych náležitostí
  • Neopomenuteľní dedičia: takýmito dedičmi môžu byť len potomkovia nebohého. Platí, že maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Ak tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov.

Dedenie zo zákona

  • znamená prechod poručiteľovho majetku priamo zo zákona na dedičov v poradí tak, ako sú zoradení do štyroch dedičských skupín, pričom poradie je záväzné a neprekročiteľné. Závisí od stupňa príbuzenského pomeru alebo iného zákonom kvalifikovaného vzťahu k poručiteľovi
    • v I. skupine dedia: poručiteľove deti a manžel (každý rovnakým dielom),
    • v II. skupine dedia: manžel, poručiteľovi rodičia a tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej počas jedného roka pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa (rovnakým dielom, manžel však vždy najmenej polovicu z dedičstva)
    • v III. skupine dedia: súrodenci a tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej počas jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa (rovnakým dielom)
    • v IV. skupine dedia: prarodičia poručiteľa a ak nededí žiaden z nich, ich deti (každý rovnakým dielom).
  • Započítanie darov znamená, že pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal (ak nejde o obvyklé darovania), niekedy sa započíta aj to, čo dostal dedičov predok. Pri dedení zo závetu treba započítanie urobiť, ak na to dal poručiteľ príkaz alebo ak by bol oproti inému dedičovi neodôvodnene zvýhodnený.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo #závet