Priateľ neplatí hypotéku. Musíme ísť na súd?

Potrebovala by som poradiť ohľadom podielového spoluvlastníctva. Máme spolu s priateľom dom, na ktorý máme hypotekárny úver. Každý vlastní polovicu nehnuteľnosti. Ja som sa odsťahovala zo spoločnej domácnosti.

05.08.2013 06:30
rozvod, rozchod, vzťah Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kým sme bývali spolu, hypotéku platil priateľ a ja som platila ostatné náklady na domácnosť, energie a prevažnú časť investícii do nehnuteľnosti. Momentálne priateľ nechce platiť ani polovicu hypotéky, ktorú si ja uhrádzam. Keďže v dome nebývam, býva tam priateľ, tak náklady na energie si mal platiť sám. Ani tieto však neuhrádza.

Dom si nechať nechce, platby neplatí, list od právničky ohľadom dohody o platbách ignoruje. Neviem, aké sú poplatky v prípade súdneho sporu – a neviem, či by som mala peniaze na súdy spor, lebo sa starám o dieťa. Je nejaká možnosť, že sa vzdám svojho podielu v jeho prospech bez náhrady a tým sa vzdám v podstate aj platieb hypotéky? Alebo nie je iná možnosť ako súdny spor? Ako by to bolo v tomto prípade so súdnymi poplatkami?

Odpoveď:

V zmysle zásad uplatňovaných v občianskom práve nemôže nik právne viazať iného jednostranným právnym úkonom bez jeho súhlasu, t.j. ani vzdať sa svojho spoluvlastníckeho podielu a tým platby za hypotéku nanútiť inému.

Vo všeobecnosti ďalej platí, že spoluvlastníctvo je možné v zmysle § 141 ods.¤1 OZ zrušiť dohodou o zrušení spoluvlastníctva a vzájomnom vyporiadaní. Vo vašom prípade je prvou možnosťou, pokiaľ ani jeden z vás nechce v dome bývať, dohodnúť sa s bývalým partnerom a odpredať dom s tým, že z kúpnej ceny by sa následne vyplatil hypotekárny úver a prípadný zostatok by pripadol vám dvom.

Ďalšou možnosťou je, že partner prevedie na vás svoju polovicu s tým, že naďalej budete splácať úver už len vy, alebo naopak.

Pokiaľ však k dohode o vyporiadaní nedôjde, zostáva už len obrátiť sa na súd, ktorý v takom prípade spoluvlastníctvo zruší a rozhodne o spôsobe vyporiadania medzi bývalými spoluvlastníkmi, ale toto je potrebné stihnúť skôr, ako banka z dôvodu nesplácania hypotéky predá váš dom v dražbe.

Zdroj: advokátska kancelária Vojčík & Partners

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nehnuteľnosti #rozvod