Dá sa napadnúť darovacia zmluva po smrti darcu?

Otázky a odpovede o darovaní majetku pred smrťou.

02.08.2013 06:30
dedičstvo, dedenie, peniaze, dlh, úspory,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dá sa napadnúť darovacia zmluva dedičmi po smrti darcu?

Darovaciu zmluvu je možné napadnúť na príslušnom súde žalobou, je však potrebné, aby navrhovatelia (ostatní dediči), ak budú chcieť byť v predmetnom konaní úspešní, uniesli dôkazné bremeno a preukázali, že predmetná darovacia zmluva nespĺňa náležitosti ustanovené zákonom na právne úkony, alebo že darca v čase, keď bola darovacia zmluva podpísaná, konal v duševnej poruche. Podľa § 37 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v platnom znení: „Právny úkon sa musí urobiť slobodne a vážne, určite a zrozumiteľne; inak je neplatný.“ V zmysle ust. § 38 ods. 2 Občianskeho zákonníka v platnom znení: „Takisto je neplatný právny úkon osoby konajúcej v duševnej poruche, ktorá ju robí na tento právny úkon neschopnou.“

Majiteľ chce previesť nehnuteľnosť a rozmýšľa, ktorá možnosť by bola výhodnejšia z finančného hľadiska? Má mi dom darovať alebo nechať ako dedičstvo? Aká je daň z darovania alebo z dedičstva?

V prípade, že sa rozhodne darovať predmetnú  nehnuteľnosť, náklady na prevod predstavujú  poplatok vo výške 66 eur za návrh na vklad do katastra nehnuteľností, poplatky za úradné osvedčenie podpisu darcu, a keď si dávate darovaciu zmluvu vypracovať kvalifikovanou osobou, tak aj náklady spojené s vypracovaním darovacej zmluvy. Daň z darovania bola zrušená. V prípade dedičstva sú náklady spojené s odmenou notára, ktorá  sa odvíja v zmysle vyhlášky ministerstva spravodlivosti č. 31/1993 Z. z. o odmenách a náhradách notárov v znení neskorších predpisov od výšky hodnoty prejednávaného dedičstva.

Otec mi daroval pozemok, zápis na katastri už prebehol. Môžem teraz pozemok darovať priateľke alebo jej ho predať? Môže otec napadnúť darovaciu, prípadne kúpnu zmluvu?

Ako vlastník ste oprávnený s danou nehnuteľnosťou disponovať podľa vašej vôle, takže ju môžete predať alebo darovať inej osobe.

Ako treba konať v prípade darovacej zmluvy, ktorú podpísal darca v dezorientovanom stave a nie je si vedomý, že takúto listinu podpísal?

Závisí od toho, či osoba darcu mala vôľu previesť vlastnícke právo k predmetu darovacej zmluvy na obdarovaného. V prípade, ak darca nemal vôľu previesť predmet darovacej zmluvy na obdarovaného, je možné obrátiť sa na súd a domáhať sa neplatnosti daného právneho úkonu, napríklad z dôvodu, že takýto právny úkon bol urobený v tiesni alebo bol urobený v dôsledku omylu. Dôkazné bremeno je na strane navrhovateľa.

Ako postupovať v prípade, ak majiteľka darovala darovacou zmluvou rodinný dom synovi s manželkou s tým, že ju doopatrujú. Starostlivosť už nezvládali a umiestnili ju do domova dôchodcov, kde ju navštevujú. Má takáto zmluva platnosť, keď sa darkyňa cíti ukrivdená, že sa o ňu nepostarali doma, a môže zmluvu napadnúť druhé dieťa darkyne?

Zmluva je platná, darca môže žiadať dar späť, ale musí splniť zákonné podmienky. Samotné umiestnenie osoby do zariadenia DSS sa nedá nazvať nestaraním sa, keďže v určitých prípadoch je to vzhľadom na zdravotný stav danej osoby vhodnejšie.

Rodičia darovali dom ženatému synovi. Jeho manželka trvá tom, aby aj ona bola zahrnutá do darovacej zmluvy, pretože nevie, aký podiel zdedí v prípade manželovej smrti a koľko by zdedili dve deti. Dá sa prepísať darovacia zmluva na mňa a manželku?

Manželka by v súčasnosti zo zákona dedila 1/3 majetku. Manželke však môžete podiel na danej nehnuteľnosti darovať prostredníctvom darovacej zmluvy.

Ako postupovať pri darovaní rodinného domu ženatému synovi, ktorý má jedno dieťa? Má nárok na podiel z darovania aj jeho manželka?

V prípade darovania predmet tohto darovania nespadá do bezpodielového spoluvlastníctva manželov a je teda výlučným vlastníctvom obdarovaného a jeho manželka naň nemá žiadny nárok. Nárok by jej vznikol po smrti syna, keď by daná nehnuteľnosť bola predmetom dedičského konania a tam by dedila aj manželka.

Otec dostal od svojich rodičov dom s tým, že sa o nich do smrti postará. Po niekoľkých rokoch však prišli otcovi súrodenci a pýtajú si vyplatenie z domu. Dom je už prerobený, interiér aj exteriér, a o starých rodičov sa riadne staráme. Majú otcovi súrodenci právo na nejaké dedičstvo alebo na nejakú výplatu z domu? Môžu napadnúť zmluvu?

Starí rodičia previedli vlastnícke právo k nehnuteľnosti na syna za života, a teda tieto nehnuteľnosti nebudú predmetom dedenia. V zmysle ust. § 460 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov: „Dedičstvo sa nadobúda smrťou poručiteľa.“ Teda ak vaši starí rodičia žijú, nemožno hovoriť o dedičstve. Súrodenci môžu zmluvu, ktorou sa previedlo vlastnícke právo k nehnuteľnosti, napadnúť na súde, ale budú musieť preukázať, že zmluva nebola uzatvorená v súlade so zákonom.

Zdroj: advokátska kancelária legality.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo