Pokiaľ sa vlastníci nedohodnú, rozdelí nehnuteľnosť súd

Nehnuteľnosti môžu byť vo vlastníctve jednej, ale aj viacerých osôb. A práve skutočnosť, či sú vo výlučnom vlastníctve jedného majiteľa, či sa nachádzajú v spoluvlastníctve viacerých osôb, alebo sú prípadne v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, má podstatný vplyv na to, ako s nimi možno ďalej nakladať, ako ich možno deliť a nakoľko tento fakt ovplyvní ich predaj, prípadne dedičské konanie, darovanie či delenie pri rozvode.

31.07.2013 06:30
rozvod, nehnuteľnosť, súd Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak byt, dom či pozemok vlastní jedna osoba, môže s nimi nakladať podľa vlastného uváženia. V prípade, ak sa nehnuteľnosti nachádzajú v spoluvlastníctve osôb viacerých, musia s právnymi úkonmi súhlasiť všetci spoluvlastníci.

„V právnej praxi často riešime problémy s nehnuteľnosťami spojené s ich vlastníctvom, či už podielovým, alebo bezpodielovým,“ hovorí právnička Mária Pavelková. Problémy sa podľa nej týkajú prevodu vlastníckeho práva pri dedičskom konaní, pri predaji, darovaní ako aj vyporiadaní majetku manželov po rozvode. Veľmi často sa riešia prípady, keď sú napríklad štyria spoluvlastníci pozemku, traja ho chcú predať, štvrtý nesúhlasí a podobne. „V takomto prípade prichádza na rad vyporiadanie podielového spoluvlastníctva. Slovenské právo pozná niekoľko spôsobov vyporiadania podielového spoluvlastníctva na základe dohody strán alebo zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva súdom, pričom ten rozdelí nehnuteľnosť, ak je reálne deliteľná, prikáže nehnuteľnosť jednému alebo viacerým vlastníkom za primeranú náhradu, ak o nehnuteľnosť nik neprejaví záujem, nariadi jej predaj a výťažok rozdelí spoluvlastníkom podľa veľkosti podielov,“ vysvetľuje Pavelková.

Najčastejším spôsobom vyporiadania medzi spoluvlastníkmi je rozdelenie spoločnej veci. „Pri rozdelení nehnuteľnosti musia vzniknúť veci samostatné tak po vecnej, ako aj právnej stránke a spôsobilé na zápis do katastra nehnuteľností,“ uvádza sa v bulletine Pro Bono vydávanom advokátskou kanceláriou Čarnogurský ULC. Pri rozdelení pozemku je potrebné vyhotoviť nový grafický plán hraníc, ak vznikli nové parcely. Rozdelenie stavby nie je vždy technicky možné. Pokiaľ aj je, nie je možné ju rozdeliť akýmkoľvek spôsobom. Platí, že pri reálnom rozdelení stavby je budovu možné deliť buď vertikálne, alebo na jednotlivé byty a nebytové priestory. Horizontálne delenie bez splnenia ďalších kritérií nie je možné. „Pokiaľ stavbu nie je možné uvedeným spôsobom medzi spoluvlastníkov rozdeliť, prichádzajú do úvahy dve možnosti. Buď sa spoluvlastníci dohodnú a vykonajú ďalšie stavebné úpravy tak, aby stavba bola deliteľná, alebo je možné stavbu speňažiť a jednotlivých spoluvlastníkov podľa výšky ich podielov zo získanej sumy vyplatiť,“ vysvetľuje ďalej spomínaná advokátska kancelária.

V každom prípade je potrebné sa pokúsiť so spoluvlastníkom, ktorý nie je ochotný svoj podiel napríklad predať, dohodnúť. „Bežným postupom, ktorý klientom odporúčame, je najprv poslať spoluvlastníkovi doporučený list s ponukou na odkúpenie pozemku. Ak sa podarí dohodnúť na podmienkach odkúpenia, spíše sa zmluva o prevode nehnuteľnosti a tá sa spolu s návrhom na vklad vlastníckeho práva podá na príslušnú správu katastra. Rozhodnutím príslušnej správy katastra nadobudne kupujúci vlastnícke právo k nehnuteľnosti,“ radí právnička.

Ak spoluvlastník svoj podiel predať nechce, ale súhlasí s reálnym rozdelením nehnuteľnosti, je v prípade pozemku potrebný geometrický plán. Ten spolu s dohodou o vyporiadaní podielového spoluvlastníctva treba zaniesť na správu katastra, tá na základe údajov z plánu a dohody vytvorí nový list vlastníctva. Správa katastra tak urobí, pokiaľ nové usporiadanie pozemku neodporuje zákonu o drobení pozemkov. Zákon nepovoľuje rozdeliť pozemky mimo zastavaného územia obce tak, aby výmera niektorej z nich bola menšia ako 2¤000 m2, pri lesných pozemkoch menšia ako 5 000 metrov štvorcových.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #nehnuteľnosti