Ako sa brániť pri problémoch, ktoré sa končia exekúciou?

Na Slovensku v súčasnosti žije na okraji chudoby takmer 700-tisíc ľudí. Rastie nezamestnanosť a peniaze začínajú chýbať už aj v bežných domácnostiach.

23.07.2013 10:40
Peniaze, dôchodca, spotrebiteľ, úver, prepočet Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Spotrebitelia sú zo všetkých strán zavalení reklamou na výhodné pôžičky, úvermi na počkanie či ponukami peňazí ihneď na ruku. Okamžite, bez zabezpečenia, bez ručiteľa, iba na občiansky preukaz, stačí zavolať, poslať SMS a budete si môcť dovoliť nové auto, domáci spotrebič, prípadne splatíte pohodlne starý dlh.

Takáto ponuka je však často len začiatkom dlhého príbehu, ktorý sa nemusí vždy skončiť šťastne a spokojne. Ten sa väčšinou začína v banke, kde sa záujemca dozvie, že nespĺňa prísne úverové podmienky. Zostáva mu potom len jediné, obrátiť sa na jeden z vyše dvesto na Slovensku pôsobiacich nebankových subjektov, ktoré sú spravidla ochotné požičiavať za každých okolností či komplikovaných záruk. Háčikom sú úroky či poplatky za poskytnutie pôžičky – tie presahujú často aj 100 % z požičanej sumy. A kameňom úrazu sú aj zložité zmluvy a formulácie, na ktorých pochopenie niekedy nestačí nielen bežný spotrebiteľ, ale s ktorých pochopením ma niekedy problémy aj právnik. A k tomu treba pripočítať protichodné záujmy veriteľa a dlžníka, kde dlžník nemá žiadnu možnosť vyjednať si prijateľné podmienky.

Každý klient sa môže rozhodnúť dobrovoľne v rámci hesla zober, alebo nechaj tak. Aj toto heslo by však malo byť vyvážené právami spotrebiteľa a povinnosťami poskytovateľa finančnej pôžičky. A to najmä povinnosťou odbornej starostlivosti a povinnosťou skúmania bonity žiadateľa o úver.

Pôžičkový boom sa prejavuje aj tak, že každý mesiac na trhu pribúdajú spoločnosti, ktoré ponúkajú, podľa ich vyjadrenia, tie najvýhodnejšie pôžičky, zľavy z úveru či výhodné splátky. Pôžičky a úvery obchodné spoločnosti ponúkajú nebankovým spôsobom z vlastných zdrojov, mimo bankovej licencie a žiadny problém nevidia v tom, že banka peniaze klientovi požičať nechce, prípadne je na neho už uvrhnutá exekúcia alebo je nezamestnaný.

Naopak, mnohé z nebankových spoločností aj za týchto okolností požičajú peniaze veľmi rady. Obľúbeným sa stal aj splátkový predaj – pri kúpe produktov podpíšete úverovú zmluvu a tovar je váš. Veriteľ s obľubou ponúka aj revolvingový úver či úverovú kartu, ktorou môžete platiť ako platobnou bankomatovou kartou, akurát s tou výnimkou, že vždy platíte formou čerpania úveru, a idete teda do mínusu. Aj drobná suma pôžičky sa však môže podstatne preplatiť, ak zmluvu uzavriete na dlhšie časové obdobie a úrok podstatne prevyšuje obvyklý bankový úrok pri obdobnej pôžičke či úvere. Nie je zriedkavé a výnimočné, že nerozumiete ani dohodnutým zmluvným klauzulám, niekedy si ich nemáte ani čas preštudovať a keby ste aj preštudovali, výrazy ako aval, ručiteľ, zmenka, kontokorent, debet a mnohé iné, vám zaručene nepomôžu pri rýchlom rozhodovaní sa o výhodnosti pôžičky. O zmluvných podmienkach, o ktorých veriteľ ubezpečí, že sú štandardné na trhu, zvyčajne spotrebiteľ v čase bratia úveru veľmi neuvažuje ani ho v danom čase netrápia.

Situácia sa však podstatne zmení v momente, ak sa omeškáte a začne sa proces vymáhania dlhu. Dá sa takýmto prípadom predchádzať? Ako sa brániť, keď sa dostanete do problémov, ktoré sa končia exekúciou? Ako si môže občan chrániť svoje spotrebiteľské práva, keď na druhej strane oproti nemu stojí nebankový subjekt so svojimi právnikmi a metódami, ktoré sú často viac ako len v rozpore s dobrými mravmi? A známy výrok „neznalosť zákona neospravedlňuje“ v takýchto prípadoch prestáva platiť. V každom prípade platí: Brániť sa oplatí. Pomôcť však musí aj štát.

Situácia dôchodcov, ktorým exekútori siahajú na dôchodok sa oproti súčasnosti od novembra o niečo zlepší. Vláda schválila zmenu nariadenia o rozsahu zrážok zo mzdy alebo penzie po rozhodnutí súdu o exekúcii. Exekútori tak budú musieť nechať na účtoch sumu, ktorá sa rovná životnému minimu, teda 198 eurám.Základná suma, ktorá sa nesmie mesačne zraziť, v súčasnosti totiž dosahuje iba 60 percent zo životného minima. Veľa ľudí s dôchodkom, ktorí majú problémy so splácaním úverov, tak mesačne musí v súčasnosti vyžiť z menej ako 120 eur.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba