Ako má vyzerať zmluva o autorizácii

Advokát je povinný vykonať autorizáciu výlučne osobne.

11.07.2013 06:30
advokát, právnik, súd, spravodlivosť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Doložka o autorizácii

Ak advokát autorizuje zmluvu o prevode nehnuteľností, pripojí k takejto zmluve doložku o autorizácii. Doložka o autorizácii obsahuje:

  • vyhlásenie advokáta, že pri spisovaní zmluvy postupoval podľa zákona o advokácii
  • údaj o počte listov, ktoré zmluva obsahuje
  • miesto a dátum vydania doložky o autorizácii
  • meno, priezvisko a podpis advokáta
  • odtlačok pečiatky advokáta, v ktorej je uvedená adresa advokátskej kancelárie a číslo zápisu v zozname advokátov Slovenskej advokátskej komory.

Ak advokát autorizuje odplatnú zmluvu o prevode nehnuteľnosti, teda kúpnu zmluvu (nie darovaciu), je povinný upozorniť účastníkov zmluvy na platobné podmienky kúpnej ceny dohodnuté v zmluve, teda vysvetliť im, akým spôsobom by mala byť podľa zmluvy zaplatená kúpna cena.

Advokát je povinný vykonať autorizáciu výlučne osobne. Autorizáciu nesmie vykonať na listine, ktorú nevyhotovil, na listine, ktorá neobsahuje žiadny text, ani na listine, ktorá je napísaná v inom ako slovenskom alebo českom jazyku, ak súčasne nie je predložená v úradne overenom preklade do štátneho jazyka. Ak advokát vykoná takúto autorizáciu, dopúšťa sa disciplinárneho previnenia.

Povinnosť predložiť úradne overený preklad neplatí, ak advokát ovláda jazyk, v ktorom je listina napísaná. Ohodnotenie stupňa svojej znalosti konkrétneho jazyka je na zvážení a zodpovednosti autorizujúceho advokáta.

Cena za autorizáciu

Autorizácia zmluvy advokátom nie je bezplatná a treba počítať s tým, že advokátovi sa za uvedenú činnosť platí odmena. Výška odmeny advokáta závisí od viacerých skutočností. Predovšetkým závisí od toho, či samotnú zmluvu o prevode nehnuteľnosti vypracoval priamo advokát alebo len posúdil zmluvu, ktorú vypracoval niekto iný. Vypracovanie zmluvy je v zásade drahšie ako jej posúdenie. Závisí aj od konkrétneho advokáta, u ktorého sa zmluva autorizuje, lebo odmena sa určuje podľa dohody s klientom, a teda sa môže výrazne líšiť u jednotlivých advokátov.

Zdroj: Maratón Real, advokátska kancelária Konečná & Zacha

© Autorské práva vyhradené

debata chyba