Študent nemusí platiť odvody len z jednej brigády

Sociálna poisťovňa upozorňuje na to, že študenti si môžu určiť len jednu dohodu o brigádnickej práci, z ktorej nebudú do stanoveného príjmu dôchodkovo poistení.

10.07.2013 13:40
brigáda, brigádnik, obchod, predavač Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak má študent menej ako 18 rokov, mesačný zárobok na túto dohodu nesmie prekročiť 66 eur. Študent vo veku 18 a viac rokov môže na jednu dohodu zarobiť najviac 155 eur. Vtedy študent poistné na dôchodkové poistenie neplatí a nie je ani dôchodkovo poistený ako zamestnanec.

"Ak skutočnú výšku dosiahnutého príjmu z takto určenej dohody prekročí, platiť bude poistné na dôchodkové poistenie len z prekročenej čiastky,“ uviedol hovorca poisťovne Peter Višváder. Poistné na úrazové a garančné poistenie platí zamestnávateľ z každej dohody o brigádnickej práci študenta, a to z celého príjmu brigádnika.

Ak študent počas letných prázdnin uzavrie dohodu o brigádnickej práci a z tejto dohody si u zamestnávateľa neuplatní tzv. výnimku z postavenia zamestnanca na účely dôchodkového poistenia, má povinnosť voči Sociálnej poisťovni platiť z dosiahnutého príjmu poistné na dôchodkové poistenie. Poistné na dôchodkové poistenie pozostáva z poistného na starobné poistenie (4 % študent a 14 % zamestnávateľ), z poistného na invalidné poistenie (3 % študent a 3 % zamestnávateľ) a z poistného do rezervného fondu solidarity (4,75 % zamestnávateľ).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba