Pozemok rozdeliť možno, pozor si treba dať na zákaz drobenia

Pri kúpe alebo predaji, darovaní, ale napríklad aj pri vytyčovaní stavieb je často nevyhnutné pozemok rozdeliť.

05.07.2013 06:30
pozemok, pôda, pole, družstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Pozemok patrí medzi nehnuteľnosti, ktoré sú z právneho hľadiska reálne deliteľné, ak si po rozdelení zachovajú účel a právne predpisy povoľujú ich delenie a nevzťahuje sa teda na ne napríklad zákaz drobenia pozemkov. „Vlastník pozemku môže svoj majetok rozdeliť na menšie časti a niektoré z nich napríklad predať alebo darovať alebo inak s nimi nakladať,“ hovorí právnička Alena Kováčová. Pri rozdelení pozemku, pri ktorom je majiteľ jediným vlastníkom, tento využíva svoje oprávnenie nakladať s vecou bez toho, aby na to potreboval schválenie.

Problematickejšia situácia nastáva pri pozemkoch, ktoré sú v spoluvlastníctve. Pri viacerých pozemkoch je totiž na liste vlastníctva uvedených viacero spoluvlastníkov a pri nakladaní s týmto majetkom je potrebný súhlas každého z nich. Rozdeliť však možno aj takýto pozemok. Napríklad ak sú štyria majitelia pozemku a jeden z nich, vlastník jednej štvrtiny tejto nehnuteľnosti, chce mať svoj podiel len vo svojom vlastníctve, môže túto časť získať.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Čo je rozdelenie pozemku.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

„V takomto prípade platí, že pozemok je v podielovom spoluvlastníctve a ak je pozemok zo zákona deliteľný, možno zo zákona zrušiť a vysporiadať podielové spoluvlastníctvo aj tak, že pozemok sa rozdelí a každá časť sa zapíše na osobitný list vlastníctva,“ vysvetľuje právnička. Podotýka však, že vždy sa preveruje deliteľnosť pozemku. Ak by sa totiž pozemok nachádzal v intraviláne obce, rozdeliť ho možno vždy. Ak sa však nachádza mimo zastavaného územia obce, môže sa na delenie vzťahovať zákon o zákaze drobenia pozemkov. Ten totiž zakazuje drobenie pozemkov mimo zastavaného územia obce. Podľa zákona na takomto mieste nemôže vzniknúť pozemok menší ako 2 000 m2, ak ide o poľnohospodársky pozemok, alebo pozemok menší ako 5 000 m2, ak ide o lesný pozemok. „Pokiaľ pozemok podlieha zákazu drobenia, v takom prípade nie je možné zrušiť a vysporiadať spoluvlastníctvo ani súdnou cestou,“ poznamenáva.

Problémy pri delení nastávajú aj v prípade pozemkových spoločenstiev. V danom prípade sa totiž spoločnou nehnuteľnosťou rozumie jedna nehnuteľná vec, ktorá pozostáva z viacerých samostatných pozemkov. Spoločná nehnuteľnosť je v tomto prípade nedeliteľná okrem osobitných prípadov. Podielové spoluvlastníctvo spoločnej nehnuteľnosti nemožno zrušiť a vysporiadať podľa všeobecných ustanovení o zrušení a vysporiadaní spoluvlastníctva. Spoločnú nehnuteľnosť možno deliť len podľa ustanovení zákona o pozemkových spoločenstvách. „Od pozemkov patriacich do spoločnej nehnuteľnosti možno na základe rozhodnutia zhromaždenia oddeliť novovytvorený pozemok, ak ide o prevod vlastníckeho práva k pozemku zastavanému stavbou povolenou podľa osobitného predpisu, ak nejde o neoprávnenú stavbu, ak a mení účelové využitie spoločnej nehnuteľnosti alebo jej časti podľa osobitných predpisov, ide o prechod vlastníckeho práva k pozemkom vyvlastnením alebo na účel, na ktorý možno pozemok vyvlastniť. Oddeliť pozemok možno aj vtedy, ak tak ustanovuje osobitný predpis, alebo ide o prevod vlastníckeho práva k pozemku v chránenom území alebo jeho ochrannom pásme,“ upozorňuje právnička.

Pri reálnom delení pozemku treba brať do úvahy nasledujúce pravidlá. Deliť pozemok možno len na základe geometrického plánu. Ten musí byť aj súčasťou dohody spoluvlastníkov o zrušení a vysporiadaní spoluvlastníctva. Takisto musí byť geometrický plán súčasťou rozsudku, ak o zrušení spoluvlastníctva rozhoduje súd. Geometrický plán sa však v každom prípade vyhotovuje vtedy, ak pozemky v súčasnom stave zapísanom na katastri, treba rozdeliť na viac častí, oddeľuje sa z nich nový pozemok, ak sa časť pozemku predáva,kupuje alebo sa ide meniť využitie pozemku. V pláne geodet v grafickej časti červenou čiarou vyznačí novú hranicu a uvedie nové parcelné čísla a druhy pozemkov pre nové parcely červenou farbou. V písomnej časti vo výkaze výmer vyčísli zmeny výmer pozemkov a uvedie ich nové výmery. S geometrickým plánom možno podať návrh na vklad do katastra nehnuteľností. Správa katastra rozhodne o povolení vkladu a zapíše do katastra zmenu. Podľa geometrického plánu zakreslí nový stav do katastrálnej mapy a podľa zmluvy zmení aj údaje na liste vlastníctva.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba