Práca na dohodu je pre firmy stále lacnejšia

Napriek tomu, že už aj za ľudí pracujúcich na dohodu musia firmy platiť odvody do zdravotnej a Sociálnej poisťovne, sú pre nich ľudia pracujúci na dohodu stále lacnejší, ako keby ich zamestnali na zmluvu. V porovnaní s minulým rokom je však táto úspora výrazne menšia.

09.05.2013 10:05
brigáda, brigádnik, obchod, predavač Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Firmy najviac ušetria, ak zamestnajú na dohodu študentov, ktorých príjem neprekročí 155 eur mesačne. V takom prípade platia okrem hrubej mzdy za nich odvody len na garančné poistenie vo výške 1,05 percenta z platu. Ak by študent za mesiac zarobil 150 eur, celkové náklady jeho zamestnávateľa by boli 151,57 eura. V prípade, že by tento študent pracoval na zmluvu, pri hrubom plate 150 eur by zamestnávateľ za neho platiť ďalšie odvody vo výške 52,80 eura. Firmu by tak mesačne stál 202,80 eura.

Zamestnávatelia ušetria, aj keď zamestnajú dôchodcov. Tí sú totiž od platenia niektorých odvodov oslobodení a menej za nich zaplatia aj ich zamestnávatelia. Okrem hrubej mzdy musí firma za starobného dôchodcu zaplatiť na odvodoch 19,8 percenta. Pri mesačnej odmene 150 eur to znamená, že celkové náklady zamestnávateľa dosiahnu 179,70 eura. Ak by tento dôchodca pracoval na zmluvu, zamestnávateľa by mesačne stál 196,80 eura.

Ak sa na dohodu zamestná človek, ktorý nemá štatút ani študenta, ani dôchodcu, náklady zamestnávateľa na jeho hrubú mzdu a odvody budú rovnaké, ako keby ho zamestnal na pracovnú zmluvu. Pri 150-eurovej hrubej mzde to znamená, že v oboch prípadoch ho daný človek bude stáť 202,80 eura. Ešte vlani to bolo 151,57 eura, Napriek tomu aj v tomto prípade sú náklady na dohodára nižšie ako na zamestnanca. Ľudia pracujúci na dohodu sú totiž ukrátení o viaceré výhody riadnych zamestnancov, ktoré stoja firmu peniaze.

Ľuďom zamestnaným na pracovnú zmluvu musí zamestnávateľ dať za každý deň, keď odpracujú aspoň štyri hodiny, stravný lístok. Jeho minimálna hodnota je vo výške troch eur a firma musí z neho uhradiť aspoň 55 percent, čo je 1,65 eura. V mesiaci, ktorý má 20 pracovných dní, si tak zamestnanec polepší o 33 eur. Ak firma daného človeka zamestná radšej na dohodu, túto sumu ušetrí.

Dohodári nemajú právo ani na dovolenku. Riadni zamestnanci pritom majú nárok na minimálne štyri týždne dovolenky za rok a kto dovŕšil 33 rokov, tomu patrí týždeň dovolenky navyše. Firma pritom musí do svojich nákladov započítať aj dovolenku. Ak dohodár nepracuje, nedostane žiadnu mzdu.

Zamestnávatelia môžu dohodárov aj ľahšie prepustiť. V porovnaní s klasickými zamestnancami majú kratšiu výpovednú dobu a zamestnávatelia im nemusia dávať ani žiadne odstupné.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba