Sociálne výhody vojakov a policajtov sa okrešú

Prvýkrát od vzniku osobitného sociálneho zabezpečenia pre vojakov, policajtov, hasičov či colníkov štát výraznejšie siahne na jeho štedrosť. Od mája vstúpi do platnosti nový zákon o sociálnom zabezpečení príslušníkov silových zložiek. Tí sa vďaka nemu posunú bližšie k civilnému sektoru. Nielen, že na svoj výsluhový dôchodok budú musieť dlhšie robiť, ale prídu aj o vlastný vzorec zvyšovania dôchodkov či vysoké odchodné.

18.04.2013 06:30
polícia, policajt, policajti Foto:
Ilustračné foto.
debata (40)

O úprave doterajšieho zákona sa hovorilo už viac ako desať rokov, no dosiaľ sa na žiadne zmeny nenašla dostatočná politická podpora. Keďže sa však systém stával čoraz stratovejší, zmeny sú o to výraznejšie. Kým pôvodne sa hovorilo, že akékoľvek úpravy sa dotknú až novoprijatých vojakov či policajtov, napokon sa tak nestane.

Pracujúcich ozbrojencov sa bude týkať najmä posun odchodu do penzie. Kým dosiaľ tak mohli spraviť už po odslúžení 15 rokov služby, po novom to už bude až po odpracovaní 25 rokov. Aby sa im však nárazovo výrazne neoddialil odchod do penzie, podľa prijatého zákona bude platiť, že staršie ročníky pocítia zmeny miernejšie. Kým napríklad pre policajta, ktorý je v službe od roku 1997, zostane záväzná pôvodná hranica 15 rokov a nárok na výsluhový dôchodok bude mať od mája istý, pre policajta slúžiaceho od roku 2007 sa už hranica posunie na 25 rokov a do penzie vstúpi najskôr v roku 2032.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Ozbrojencom sa obmedzia aj kúpele.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Ministerstvá vnútra aj obrany tvrdia, že ich cieľom je motivovať silové zložky k čo najdlhšej službe, a to tak, že pre mladšie ročníky bude výhodnejšie slúžiť čo najdlhšie, a to až v trvaní 40 rokov. K tomu speje aj zmena spôsobu výpočtu výsluhového dôchodku. Pre nových policajtov či vojakov bude jeho výška po 25 odslúžených rokoch 37,5 percenta základu, pričom s pribúdajúcimi rokmi sa bude zvyšovať až do 65 percent. Zároveň dôjde k zrušeniu osobitného systému valorizácie výsluhových, invalidných či vdovských dôchodkov, ktoré sa budú po novom zvyšovať rovnakým spôsobom ako ostatným ľuďom.

Spolu s poklesom zvyšovania penzií sa znížia aj ich platy. Od budúceho mesiaca totiž slúžiacim ozbrojencom stúpnu odvody. Kým z vlastného príjmu odvedú na poistnom namiesto piatich percent sedem, zamestnávateľ namiesto terajších 17 doplatí 20 percent.

Upravuje sa aj doba služby potrebná na odchodné, ktorá sa predlžuje o osem rokov, teda na 15 odpracovaných rokov, a taktiež aj doba potrebná na poberanie výsluhového príspevku. Ten sa bude dať nárokovať až po 10 rokoch.

Vláda, ktorá si reformu sociálneho zabezpečenia príslušníkov obrany a vnútra dala aj do programového vyhlásenia, chce zmenami stabilizovať krachujúci systém. Osobitné účty sú dnes totiž v miliónových stratách, a to na úrovni 8,3 milióna eur na ministerstve vnútra a 102 miliónov eur v rezorte obrany. Predložený balík zmien sa v prípade polície podľa prepočtov rezortu vnútra prejaví do roku 2020. Vtedy by systém podľa rezortu vnútra už nemal vyžadovať ďalšie peniaze.

Keďže sociálne zvýhodnenia boli dlhodobým lákadlom na prácu v polícii či armáde, zatiaľ nie je jasné, či o túto prácu nebude menší záujem. „Časom uvidíme, ako zmeny verejnosť prijme. Sú to všetko opatrenia, ktoré nie sú príjemné a ktoré znížia reálne príjmy dôchodcov, no na druhej strane sú nevyhnutné z hľadiska dlhodobej stability sociálneho zabezpečenia a toho, aby systém zostal zachovaný aj pre budúce generácie,“ komentuje reformu Litva. Tvrdí, že ak by došlo k poklesu záujmu mladých, bude ich zrejme potrebné motivovať aspoň vyššou mzdou.

Aj keď pôvodne sa hovorilo, že okresané výhody sociálneho zabezpečenia vykompenzujú ministerstvá svojim príslušníkov inými sociálnymi bonusmi vo forme štedrejšieho príspevku na rekreáciu či zdravotnú starostlivosť, opak je pravda. Plné preplácanie kúpeľov už po novom nebude možné a doplatky sa budú odvíjať od veku a ďalších kritérií, pričom začnú pri osmine sumy poukazu. Navyše, kúpeľná starostlivosť sa pre niektoré druhy chorôb bude poskytovať iba raz za dva roky.

Do osobitného systému patria okrem policajtov a vojakov aj colníci, horskí záchranári, hasiči, tajní agenti či väzenskí dozorcovia. Vo výške výsluh týchto skupín sú však výrazné rozdiely. Kým priemerný dôchodok je pri policajtoch na úrovni 619 eur, v prípade vojakov je to až 800 eur. Počet poberateľov penzií v oboch rezortoch presahuje 33-tisíc ľudí.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba