Aké podmienky musíte splniť, aby ste dostali bezplatnú právnu pomoc

Prvá podmienka priznania nároku na poskytnutie právnej pomoci je stav materiálnej núdze žiadateľa.

15.04.2013 10:48
dedičstvo, dedenie, dohoda, zmluva, notár Foto:
Ilustračné foto.
debata

Materiálna núdza

  • Prvá podmienka priznania nároku na poskytnutie právnej pomoci je stav materiálnej núdze žiadateľa. V stave materiálnej núdze sa nachádzate vtedy, ak ste poberateľom dávky a príspevkov k dávke v hmotnej núdzi alebo keď váš príjem nedosahuje 1,6-násobok sumy životného minima a využívanie právnych služieb si nemôžete zabezpečiť iným svojím majetkom.

Príjem

  • musíte doložiť za mesiac, v ktorom podávate žiadosť, pričom sa prihliada i na príjem za posledných šesť mesiacov pred jej podaním (t. j. ak žiadosť podám v januári, doložím potvrdenie o výške príjmu vyplatenom za mesiac január a potvrdenie o príjmoch vyplatených v mesiacoch júl až december). Výška príjmu sa prehodnocuje najneskôr každých dvanásť mesiacov od právoplatnosti rozhodnutia, ktorým mi bol priznaný nárok na poskytnutie právnej pomoci.

Čo sa počíta ako príjem?

  • príjmy zo závislej činnosti (napr. príjmy z pracovnoprávneho vzťahu vrátane príjmov z dohody o vykonaní práce alebo pracovnej činnosti, služobného pomeru, štátnozamestna­neckého pomeru, odmena obvineného vo väzbe a odmena odsúdeného vo výkone trestu odňatia slobody),
  • príjmy z podnikania, z inej samostatne zárobkovej činnosti a z prenájmu (napr. príjmy z poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva, zo živnosti, z použitia alebo poskytnutia práv z priemyselného alebo iného duševného vlastníctva, príjmy z prenájmu nehnuteľností (hnuteľných vecí, len ak sa prenajímajú ako príslušenstvo nehnuteľnosti),
  • príjmy z kapitálového majetku (napr. úroky a ostatné výnosy z cenných papierov, z vkladov na vkladných knižkách vrátane úrokov z peňažných prostriedkov na vkladovom účte a z bežného účtu),
  • dôchodkové dávky, dávka v nezamestnanosti, dávka úrazového a garančného poistenia, nemocenské, peňažný príspevok za opatrovanie, doktorandské štipendium, výživné,
  • ostatné príjmy (napr. príjmy z príležitostných činností vrátane príjmov z príležitostnej poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva, príjmy z prevodu vlastníctva nehnuteľností, z predaja hnuteľných vecí).
  • Výška príjmu sa posudzuje po odpočítaní poistného na zdravotné poistenie, poistného na nemocenské, starobné poistenie, poistného na invalidné a na poistenie v nezamestnanosti, preddavku na daň alebo dane z príjmov fyzických osôb a ďalších výdavkov vynaložených na dosiahnutie, zabezpečenie a na udržanie príjmov fyzických osôb (t. j. posudzuje sa čistý príjem žiadateľa).

Čo sa ako príjem podľa zákona nepočíta?

  • dávka a príspevky k dávke v hmotnej núdzi (napr. príspevok na zdravotnú starostlivosť, aktivačný príspevok, príspevok na bývanie) a jednorazová dávka v hmotnej núdzi,
  • peňažné príspevky občanom s ťažkým zdravotným postihnutím na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ich postihnutia,
  • materské, dávky štátnej sociálnej podpory (napr. rodičovský príspevok, príspevok pri narodení dieťaťa, prídavok na dieťa),
  • zvýšenie dôchodku pre bezvládnosť,
  • štipendiá (okrem doktorandského štipendia).
  • Napriek tomu, že uvedené dávky, resp. príspevky sa do príjmu nezapočítavajú, ich zdokladovanie pomôže centru lepšie zhodnotiť celkovú príjmovú situáciu žiadateľa.

Ako preukážem jednotlivé príjmy a majetok

  • Aby bola žiadosť o poskytnutie právnej pomoci úplná, musíte ju doložiť dokladmi preukazujúcimi príjmy, ako i majetok, ktoré nesmú byť staršie ako tri mesiace.
  • Dokladom preukazujúcim jednotlivé príjmy je v prípade: príjmu zo závislej činnosti: potvrdenie od zamestnávateľa; dávky nemocenského poistenia a dávky v nezamestnanosti: potvrdenie zo Sociálnej poisťovne; dávky dôchodkového poistenia (starobný, invalidný, vdovský, sirotský dôchodok a i.): potvrdenie alebo rozhodnutie Sociálnej poisťovne; príspevku za opatrovanie: potvrdenie príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny; výživného: právoplatný rozsudok súdu, prípadne rozhodnutie príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, ak sa poskytuje náhradné výživné; neplatenia výživného povinnou osobou: čestné vyhlásenie žiadateľa alebo jeho zákonného zástupcu; príjmov zo samostatnej zárobkovej činnosti, nájmu a prenájmu: čestné vyhlásenie žiadateľa a kópia posledného podaného daňového priznania, prípadne potvrdenie príslušného daňového úradu; iných príjmov: čestné vyhlásenie žiadateľa.

Ako sa posudzuje majetok

  • Za majetok sa považujú: nehnuteľnosti (napr. dom, byt, záhrada, pozemok). Na preukázanie vlastníctva nehnuteľnosti nie je potrebné doložiť k žiadosti list vlastníctva, ale je nevyhnutné vlastníctvo nehnuteľnosti vyznačiť v žiadosti o poskytnutie právnej pomoci; hnuteľné veci (motorové vozidlá, elektronika, obrazy); ak to ich povaha pripúšťa, práva alebo iné majetkové hodnoty (napr. pohľadávky, právo spoločníka spoločnosti s ručením obmedzeným na vyplatenie podielu na zisku).
  • Na to, aby ste si mohli zabezpečiť využívanie právnych služieb, však v žiadnom prípade nemožno požadovať, aby ste prenajali alebo predali (vrátane majetku manžela/manželky a nezaopatreného dieťaťa/detí): nehnuteľnosť, ktorú užívate na trvalé bývanie; poľnohospodársku a lesnú pôdu, ktorú užívate pre vlastnú potrebu; hnuteľnú vec, ktorá tvorí nevyhnutné vybavenie domácnosti (postele, stôl, stoličky, chladnička, sporák, varič, vykurovacie teleso, palivo, práčka, periny, posteľná bielizeň, bežný kuchynský riad, rádioprijímač) alebo na ktorú sa poskytla jednorazová dávka v hmotnej núdzi alebo príspevok na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia; auto, ktoré využívate na prepravu z dôvodu ťažkého zdravotného postihnutia alebo jeho hodnota nie je vyššia ako 35-násobok sumy životného minima (momentálne 6 810,30 eura) alebo hnuteľnú vec, ktorej predaj by bol v rozpore s dobrými mravmi (napr. nemusíte predať vzácny obraz, ktorý vám darovala stará mama na pamiatku).

Spoločne posudzované osoby

  • Spoločne posudzované osoby sú osoby, ktorých príjmy a majetok môže centrum na účely správneho konania v konkrétnych prípadoch posudzovať spolu s vašimi príjmami a majetkom.
  • Takýmito osobami môžu byť manžel/manželka, nezaopatrené dieťa, zákonný zástupca nezaopatreného dieťaťa alebo iná fyzická osoba, ktorá poberá na deti príjem, napr. aj druh/družka.
  • Toto neplatí, ak sa sporíte navzájom medzi sebou.
  • Za nezaopatrené dieťa sa považuje: dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky (najdlhšie však do dovŕšenia 25 rokov veku), ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom (za sústavnú prípravu na povolanie štúdiom sa nepovažuje externé štúdium na vysokej škole) alebo sa nemôže sústavne pripravovať na povolanie štúdiom, alebo vykonávať zárobkovú činnosť pre chorobu alebo úraz; do dovŕšenia plnoletosti, ak je dieťa neschopné sústavne sa pripravovať na povolanie alebo vykonávať zárobkovú činnosť pre dlhodobo nepriaznivý stav.
  • Nezaopatreným dieťaťom nie je dieťa, ak: mu vznikol nárok na invalidný dôchodok alebo poberá sociálny dôchodok; jeho štúdium na vysokej škole presahuje štandardnú dĺžku (t. j. napr. opakuje ročník) alebo už získalo vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa.

Premlčanie

  • Právo sa premlčí, ak sa nevykonalo v ustanovenej dobe. Napr. požičali ste susedovi peniaze s tým, aby vám ich vrátil 1. januára 2009. Sused vám peniaze nevrátil. Vo februári 2012 (teda po uplynutí všeobecnej trojročnej premlčacej doby) ste podali v tejto veci žalobu na súd. V súdnom konaní sused namietol premlčanie práva. Súd jeho námietku uznal ako opodstatnenú a právo na zaplatenie požičaných peňazí nepriznal. V takomto prípade vám súd môže uložiť náhradu trov konania protistrany s ohľadom na jej plný úspech v súdnom konaní.

Zánik práva

  • Nastane len v presne stanovených prípadoch. Napríklad ak si kúpite topánky, na ktoré je záručná lehota 24 mesiacov, a tieto sa vám rozlepia po 24 mesiacoch a 2 dňoch, už si nemôžete uplatniť práva zo zodpovednosti za vady veci – opravu, výmenu veci, resp. vrátenie peňazí.
  • Alebo napríklad: Zuzana M. býva v prenajatom byte. V marci začal prenajímateľ vymieňať na celom byte svojpomocne okná. Toto vymieňanie trvalo celý mesiac a podstatne sťažovalo podmienky na bývanie. Zuzane o pár mesiacov známy poradil, že má právo uplatniť si zľavu na nájomnom za obdobie, keď sa zhoršilo užívanie bytu (kvôli výmene okien). Zuzana v decembri požiadala prenajímateľa o zľavu na nájomnom za obdobie, keď sa okná vymieňali. Keďže zákon hovorí, že právo na zľavu z nájomného treba u prenajímateľa uplatniť bez zbytočného odkladu, a toto právo zanikne, ak sa neuplatnilo do šiestich mesiacov od odstránenia závad (t. j. od dokončenia výmeny okien). Zuzana túto dobu zmeškala (nárok na zľavu uplatnila v decembri, teda po deviatich mesiacoch) a jej právo na zľavu na nájomnom zaniklo.

Označenie dôkazov

  • Medzi dôkazy, ktorými môžete preukázať svoje tvrdenia, patria napr. listiny (kúpna zmluva, zmluva o pôžičke, dohoda o vysporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov, nájomná zmluva) a výpovede osôb, ktorých označíte za svedkov.

Hodnota sporu

  • Hodnota sporu sa určuje v peniazoch (napr. ak si požičiate bez úrokov od Jána S. 100 eur a peniaze mu nevrátite, hodnota sporu by v tomto prípade bola 100 eur). V sporoch, ktorých hodnotu možno vyčísliť, sa na priznanie nároku na právnu pomoc vyžaduje, aby táto hodnota presiahla sumu minimálnej mesačnej mzdy (minimálna mzda v roku 2013 je 337,70 eura). Splnenie podmienky stanovenej hodnoty sporu sa nevyžaduje v sporoch, ktorých hodnotu nie je možné vyčísliť (napr. ak matka žiada o zrušenie ústavnej starostlivosti dieťaťa).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba