Kde môžete získať aktuálne informácie o svojich pozemkoch

Na katasterportáli sú údaje bezplatné, neslúžia však na právne účely.

05.04.2013 06:30
dokumenty, daňové, priznanie, odvody, živnostník Foto:
Ilustračné foto.
debata

O pôde

  • Vlastník zistí svoju celkovú výmeru prislúchajúcu jeho podielom na tej správe katastra, pod ktorú patrí katastrálne územie. Tiež na webovej stránke www.katasterportal.sk z údajov uvedených v liste vlastníctva (LV). Na katasterportáli sú údaje bezplatné, neslúžia však na právne účely.
  • Ak sa vlastník rozhodne svoje podiely predať spoluvlastníkovi, musí s ním uzavrieť kúpnu zmluvu, samozrejme, po vzájomnej dohode o cene, v takom prípade znalecký posudok nie je potrebný.
  • Potom kúpnu zmluvu, ktorá sa vyhotovuje dvakrát, predloží na príslušnú správu katastra spolu s návrhom na vklad a zaplateným správnym poplatkom za vklad. Na kúpnej zmluve musí byť overený podpis predávajúceho buď u notára, alebo na matrike. Výdavky na overenie podpisu si vlastník zistí u notára alebo na matrike, výdavky za návrh na vklad zistí zase na príslušnej správe katastra.
  • Či je v katastri zapísaný ROEP (Register obnovenej evidencie pozemkov a právnych vzťahov k nim) zistí na príslušnej správe katastra, pod ktorú katastrálne územie patrí. Správy katastra sídlia v krajských a okresných mestách a ich adresy zistí napríklad na webe Úradu geodézie, kartografie a katastra (www.geodesy.gov.sk). Na tejto adrese je takisto prehľad spracovaných ROEP-ov.
  • Ak na katastrálnom území nie je vykonaný ROEP, poslúži mu evidencia vlastníctva v pozemkovej knihe, ktorá je neúplná, a to je hlavný dôvod na vykonanie ROEP-ov.

O pozemkových úpravách

  • Informáciu o ich začatí, v rámci ktorých sa pôda sceľuje a prerozdeľuje, dostane vlastník na príslušnom obvodnom pozemkovom úrade alebo na webovej stránke ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (www.mpsr.sk).
  • Ak sa pozemkové úpravy ešte nezačali, môže žiadať, aby sa začali vykonávať – najlepšie prostredníctvom starostu obce obrátiť sa priamo na rezort pôdohospodárstva alebo príslušný obvodný pozemkový úrad.

Zdroj: Komora pozemkových úprav

© Autorské práva vyhradené

debata chyba