Dôchodcovia majú posledný deň na získanie zaplatených daní

Desaťtisíce dôchodcov si svoj príjem vylepšujú prácou. Zamestnávateľ im z každého zárobku musí strhnúť daň. Penzisti, ktorí vlani nezarobili viac ako 1 822,37 eura, teraz majú možnosť túto daň získať naspäť. Podmienkou je, že najneskôr v utorok 2. apríla sami podajú daňové priznanie.

02.04.2013 06:30
dôchodca, dôchodkyňa, pracujúci, dôchodok, zmluva Foto:
Ilustračné foto.
debata

Hoci väčšina penzistov nemá nárok na žiadnu nezdaniteľnú časť základu dane, môžu využiť to, že príjem nižší ako polovica nezdaniteľnej sumy sa vôbec nezdaňuje. Napriek tomu, že zákon pri takomto príjme neprikazuje podať daňové priznanie, dôchodcom sa vyplatí, ak to spravia dobrovoľne. V prípade, že by len požiadali svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania daní, daňový úrad by im žiadne peniaze nevrátil.

Pracujúci dôchodcovia sú v porovnaní s ostatnými ľuďmi znevýhodnení v tom, že sa im nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka znižuje o vyplatený dôchodok. Nárok aspoň na časť nezdaniteľného minima majú len tí dôchodcovia, ktorých mesačná penzia bola vlani nižšia ako 303,80 eura. Nezdaniteľné minimum sa znižuje o dôchodok len tým starobným a predčasným penzistom, ktorí 1. januára minulého roku poberali dôchodok, alebo im bol tento dôchodok priznaný spätne k začiatku minulého roku. Ak niekto získal nárok na penziu až počas roka, môže si znížiť základ dane o plnú sumu nezdaniteľného minima.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Koľko peňazí vráti daňový úrad pracujúcim dôchodcom.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Nárok na plnú nezdaniteľnú časť majú aj predčasní dôchodcovia, ktorí sa zamestnali a bola im zastavená výplata dôchodku, v dôsledku čoho 1. januára minulého roku nepoberali dôchodok. „Ak daňovník k začiatku zdaňovacieho obdobia roku 2012 nie je poberateľom predčasného starobného dôchodku, potom si znižuje základ dane v súlade s paragrafom 11 odsek 1 a 2 zákona o dani z príjmov,“ povedala hovorkyňa Finančného riaditeľstva Gabriela Dianová. To znamená, že ak tento človek nedosiahol základ dane vyšší ako 18 983 eur, môže si zo svojho zárobku odpočítať celých 3 644,74 eura.

Nezdaniteľná časť základu dane sa vzťahuje len na aktívne príjmy, za ktoré sa považuje napríklad príjem zo zamestnania alebo zo živnosti. Ak napríklad dôchodca vlani prenajímal byt, nemôže si z tohto príjmu odpočítať nezdaniteľnú sumu na daňovníka, aj keby na ňu mal vzhľadom na výšku svojho dôchodku nárok. Aj pri tomto príjme však platí možnosť oslobodenia od dane, ak celkový príjem neprekročí polovicu nezdaniteľného minima.

Penzisti, ktorí vlani pracovali na zmluvu alebo na dohodu, vypĺňajú daňové priznanie typu A. Uviesť doň musia celkové údaje od všetkých zamestnávateľov. Preto by si mali vopred spočítať, koľko vlani spolu zarobili, koľko im zamestnávatelia strhli na daniach a odvodoch. Každý zamestnávateľ je povinný takéto potvrdenie súčasným, ale aj bývalým zamestnancom vystaviť.

Ak mal dôchodca aj iný príjem ako len zo zamestnania, musí už podať daňové priznanie typu B. To je v porovnaní s priznaním pre zamestnancov o niečo zložitejšie. Uvádzajú sa doň napríklad príjmy z prenájmu, z predaja nehnuteľnosti či zo živnosti alebo rôzne výhry, ktoré nie sú oslobodené od dane.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba