Ako mám do daňového priznania uviesť výšku odvodov?

Ako mám vyplniť kolónky pod tabuľkou číslo 1 v daňovom priznaní typu B? Treba sem zapísať preukázateľne zaplatené poistné na sociálne a zdravotné poistenie. Doklady, ktoré vydávajú zdravotné poisťovne a Sociálna poisťovňa, však obsahujú aj preplatky, ktoré boli daňovníkovi vrátené. Ako mám vypísať potrebné sumy z týchto dokladov? Čo treba urobiť s preplatkom v Sociálnej poisťovni a čo v zdravotnej poisťovni? Benikovská

01.04.2013 14:35
dane, odvody, doklady, daňové, priznanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Do riadkov pod tabuľkou č. 1 daňového priznanie typ B sa uvádza preukázateľne zaplatené poistné na sociálne poistenie z príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona o dani z príjmov a preukázateľne zaplatené poistné na zdravotné poistenie z príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona o dani z príjmov, t. j. to poistné na sociálne a zdravotné poistenie, ktoré je v daňových výdavkoch daňovníka.

Preplatok na poistnom na sociálne poistenie vyplácaný Sociálnou poisťovňou a preplatok na poistnom na zdravotné poistenie vyplácaný zdravotnou poisťovňou je zdaniteľným príjmom daňovníka, ktorý sa zahŕňa do základu dane (výnimkou je poistné zo zaplateného poistného na verejné zdravotné poistenie, o ktoré si daňovník znížil v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach príjem podľa § 5 alebo § 6 zákona o dani z príjmov, vrátené zdravotnou poisťovňou tomuto daňovníkovi z ročného zúčtovania poistného, ktoré podlieha v súlade s ust. § 43 ods. 3 písm. j) zákona o dani z príjmov dani vyberanej zrážkou, zrazením dane zdravotnou poisťovňou je príjem daňovo vyrovnaný a do základu dane sa nezahŕňa).

Tento príjem (preplatok) sa zahŕňa medzi príjmy podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona o dani z príjmov a pod tabuľkou č. 1 sa neuvádza.

Odpovedala: Gabriela Dianová, hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR

debata chyba