Daňové priznanie sa niekedy oplatí podať aj dobrovoľne

Zákon o dani z príjmov požaduje, aby podal daňové priznanie každý, kto za minulý rok zarobil viac ako 1 822,37 eura. Ľudia, ktorí zarobili menej, nemusia priznanie podávať, niekedy sa im však oplatí, ak to urobia dobrovoľne.

27.03.2013 06:30
dane, daňové priznanie, tlačivo, tlačivá Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • Podať priznanie dobrovoľne sa oplatí tým ľuďom, ktorí vlani pracovali, pričom im zamestnávateľ strhol z platu daň. Ak ich zárobok bol nižší ako 1 822,37 eura, daňový úrad im po podaní daňového priznania vráti všetky zaplatené dane.
  • Túto možnosť môžu využiť aj pracujúci dôchodcovia, ktorí nemajú nárok na žiadne nezdaniteľné minimum. Ak vlani zarobili menej ako 1 822,37 eura, štát im po podaní daňového priznania vráti všetky zaplatené dane. V prípade, ak by požiadali o vykonanie ročného zúčtovania svojho zamestnávateľa, daňový úrad by im žiadne dane nevrátil. Ak však už požiadali o ročné zúčtovanie, stále majú možnosť aj podať daňové priznanie. Daňový úrad v takom prípade nebude prihliadať na zúčtovanie od zamestnávateľa, ale na daňové priznanie.
  • Oslobodenie od dane do výšky 1 822,37 eura sa vzťahuje na všetky príjmy. Profitovať môžu z toho napríklad aj ľudia, ktorí majú len príjem z prenájmu. Ak po odpočítaní nezdaniteľnej časti 500 eur im zostane zárobok nižší ako 1 822,37 eura, nemusia vôbec podávať daňové priznanie ani platiť daň. Ak však zarobili viac, musia už zvyčajne zdaniť celý príjem, keďže na príjmy z prenájmu nie je možné využiť nezdaniteľné časti základu dane.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba