Živnostníci si od júla znovu priplatia na odvodoch

Mnohým živnostníkom sa od júla zvýšia odvody, ktoré musia platiť do Sociálnej poisťovne. Výška ich odvodov sa totiž vypočíta novým spôsobom.

26.03.2013 06:30
peniaze, živnostník, plat, výplata, euro, eurá Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Vlani sa vymeriavací základ pre platenie odvodov počítal ako zisk pred zdanením vydelený koeficientom 2. Tento rok sa pri výpočte nového vymeriavacieho základu už použije koeficient 1,9. To znamená, že viacerí živnostníci budú mať vymeriavací základ pre platenie odvodov vyšší ako vlani. Vyšší vymeriavací základ sa následne odzrkadlí aj na výške odvodov, ktoré musia platiť.

V nasledujúcich rokoch sa tento koeficient bude naďalej znižovať. Budúci rok sa zisk bude deliť číslom 1,6 a v roku 2015 koeficient klesne na konečných 1,486. Novinkou bude aj to, že vymeriavacie základy sa budú počítať zo zisku, ktorý nie je znížený o zaplatené odvody. Ak napríklad niekto vlani zaplatil na odvodoch 2 500 eur a jeho zisk pred zdanením je 12 000 eur, bude si musieť vymeriavací základ počítať až zo sumy 14 500 eur. Jeho mesačný vymeriavací základ pre platenie odvodov do Sociálnej poisťovne preto dosiahne 635,96 eura. Do Sociálnej poisťovne bude musieť platiť mesačne 210,80 eura. V prípade, že tento živnostník v roku 2011 dosiahol takisto zisk 12 000 eur, jeho mesačný vymeriavací základ je v súčasnosti 500 eur a do Sociálnej poisťovne platí mesačne 165,75 eura. To znamená, že od júla si na sociálnom poistení v porovnaní s dneškom priplatí mesačne 45 eur.

V prípade, že živnostník dosiahne zisk 12 000 eur a výšku odvodov 2 500 eur aj v nasledujúcich rokoch, bude od júla 2014 platiť do Sociálnej poisťovne mesačne 250,33 eura a od júla 2015 až 269,53 eura.

V nasledujúcom roku si mnohí živnostníci budú musieť priplatiť na odvodoch aj pre obmedzenie paušálnych výdavkov. Keďže týmto spôsobom si budú môcť znížiť svoj daňový základ o maximálne 5 040 eur mesačne, lepšie zarábajúcim podnikateľom vzrastie zisk, a teda aj vymeriavací základ pre platenie odvodov.

Nový spôsob výpočtu vymeriavacieho základu bude mať za následok aj to, že menej živnostníkov bude môcť platiť minimálne odvody. Keďže ich skutočný vymeriavací základ môže po znížení koeficientu byť vyšší ako minimálny základ, budú musieť platiť odvody zo skutočného vymeriavacieho základu.

Zvýšenie odvodov do Sociálnej poisťovne by sa živnostníkom malo vrátiť v podobe vyšších dávok, na ktoré budú mať nárok. Vďaka tomu, že sa úplne nezrušia koeficienty pre výpočet odvodov a zároveň si budú môcť živnostníci znížiť príjem aspoň o paušálne výdavky, aj keď v obmedzenej výške, budú stále platiť nižšie odvody ako zamestnanci s porovnateľným príjmom.

Vďaka zvýšeniu minimálneho vymeriavacieho základu však viacerí živnostníci zostanú od júla úplne oslobodení od platenia odvodov do Sociálnej poisťovne. Poistné na sociálne poistenie totiž musia platiť len ľudia, ktorých hrubý zárobok pred odpočítaním výdavkov za predchádzajúci rok bol vyšší ako 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu. Od júla tak nebudú musieť platiť odvody tí podnikatelia, ktorí vlani zarobili menej ako 4 716 eur. V súčasnosti sú od platenia odvodov oslobodení tí, ktorí v roku 2011 zarobili menej ako 4 078,68 eura.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba