Kto vlastní byt aspoň päť rokov, nemusí ho pri predaji zdaniť

Štát od nás vyžaduje, aby sme zdanili akýkoľvek zárobok. Do príjmu sa pritom počíta nielen zárobok zo zamestnania či z podnikania, ale aj z prenájmu či z predaja nehnuteľnosti. Zaplatiť daň je potrebné vždy, ak daný príjem nie je od dane oslobodený.

14.03.2013 06:30
hypotéka, stavebné, sporenie, investor,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

„Zdaniť príjem z predaja nehnuteľnosti je potrebné vždy, ak predávajúci nevlastnil danú nehnuteľnosť aspoň päť rokov. V prípade, že ju nadobudol pred rokom 2011, na oslobodenie od platenia daní postačuje, že v danej nehnuteľnosti mal aspoň dva roky trvalý pobyt,“ povedala hovorkyňa Finančného riaditeľstva Gabriela Dianová.

Ak niekto vlani predal byt, ktorý vlastnil kratšie ako päť rokov, alebo v ňom nemal potrebný čas trvalý pobyt, neplatí daň z celej predajnej ceny, ale len zo zisku. To znamená, že od ceny, za ktorú daný byt predal, si odpočíta sumu, za ktorú ho kúpil, prípadne ďalšie sumy, ktoré do domu investoval. Ak napríklad niekto v roku 2010 kúpil byt za 50-tisíc eur a vlani ho predal za 65-tisíc eur, mal by platiť daň zo sumy 15-tisíc eur. V prípade, že napríklad ešte investoval do výmeny okien 7-tisíc eur, daň sa mu vypočíta len zo sumy 8-tisíc eur.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Kedy netreba platiť daň pri predaji nehnuteľnosti.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

„Všetky výdavky musí daňovník preukázať hodnovernými dokladmi, z ktorých musí byť zrejmá tak vynaložená suma, ako aj účel, na ktorý boli výdavky vynaložené,“ hovorí Dianová. Aj keď mnohí ľudia zhodnotia predávanú nehnuteľnosť vlastnou prácou, nemôžu si hodnotu tejto práce započítať do výdavkov pri predaji. Naopak, do nákladov je možné zahrnúť výdavky na realitnú kanceláriu, ktorá sprostredkovala predaj.

Ak niekto predáva byt, ktorý zdedil, je takisto potrebné posúdiť, či má tento príjem zdaniť alebo nie. V prípade, že niekto zdedil nehnuteľnosť po svojom priamom príbuznom, nemusí platiť daň, ak ju pôvodný majiteľ vlastnil aspoň päť rokov alebo v nej mal minimálne dva roky trvalý pobyt. Ak túto podmienku nespĺňa, musí zaplatiť daň. Do výdavkov si v takom prípade môže zahrnúť cenu nehnuteľnosti, ktorá bola uvedená v osvedčení o dedičstve. Ak napríklad je v osvedčení cena 45-tisíc eur a dedič tento byt predá za 50-tisíc eur, daň sa mu vypočíta zo sumy 5-tisíc eur.

Ľudia, na ktorých sa nevzťahuje oslobodenie od dane, musia podať daňové priznanie typu B. Keďže príjmy z predaja nehnuteľnosti patria medzi ostatné príjmy, zapíšu ich v ôsmom oddiele do tabuľky číslo tri. V druhom riadku tabuľky napíšu do prvého stĺpca príjmy z predaja a do druhého stĺpca výdavky. „Takéto výdavky je možné uviesť maximálne do výšky úhrnu príjmov,“ vraví Dianová. Ak aj niekto predáva nehnuteľnosť za nižšiu cenu, než za akú ju kúpil, môže do výdavkov napísať maximálne sumu, za akú daný byt či dom predal. To znamená, že si nemôže uplatniť stratu.

V prípade príjmu z prenájmu si môžu prenajímatelia namiesto skutočných výdavkov odpočítať paušálne výdavky vo výške 40 percent z hrubých príjmov. Pri podávaní daňových priznaní za rok 2012 je to však naposledy, čo majú túto možnosť. Keď budú zdaňovať tohtoročný zárobok, budú si môcť odpočítať už len skutočné výdavky. Preto by si mali už teraz odkladať všetky bločky a faktúry, ktoré súvisia s prenájmom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba