Možno napadnúť darovaciu zmluvu?

Otázky a odpovede o neplatnosti darovacej zmluvy.

13.04.2012 10:49
právnik, notár, právo, spravodlivosť, zmluva,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Možno darovaciu zmluvu napadnúť?

Na neplatnosť darovacej zmluvy vplýva viacero skutočností. Neplatná môže byť napríklad v takom prípade, ak majiteľ nehnuteľnosti, teda darujúci, nedodržal nejaké zmluvné povinnosti. Darovať nemožno nehnuteľnosť, na ktorú sa vzťahuje predkupné právo. Podľa Občianskeho zákonníka ide o takzvanú relatívnu neplatnosť. Znamená to, že zmluva je braná za neplatnú dovtedy, kým sa dotknutá osoba nedovolá jej neplatnosti. Relatívnej neplatnosti sa možno dovolávať len v lehote do troch rokov. Slovenské právo však pozná aj výraz absolútna neplatnosť. Tej sa môžu dovolávať dotknuté strany, ale aj hocikto, kto zmluvu považuje za neplatnú. Pri rozhodovaní sa berú do úvahy dôvody uvedené v Občianskom zákonníku, na základe ktorých možno zmluvu považovať za neplatnú.

Je platná darovacia zmluva, v ktorej rodičia darovali jednému dieťaťu nehnuteľnosť a ostatní súrodenci to považujú za nespravodlivé rozhodnutie?

Podľa Občianskeho zákonníka je takáto zmluva považovaná za platnú. Ostatní súrodenci sa však môžu domáhať, aby sa počas dedičského konania znížil o hodnotu daru podiel obdarovaného potomka. Darovaním nehnuteľnosti totiž nemožno ostatných potomkoch vydediť. Vydediť ich možno len na základe dôvodov, ktoré pripúšťa Občiansky zákonník.

Je možné darovaciu zmluvu zrušiť?

Ak darca nie je spokojný, ako sa obdarovaný k nemu správa, môže sa tento podľa paragrafu 630 Občianskeho zákonníka domáhať vrátenia daru v prípade, že sa obdarovaný správa tak, že hrubo porušuje dobré mravy. Platí to aj v prípade, keď sa obdarovaný takto správa k členom darcovej rodiny.

Možno darovaním predísť sporom o dedičstvo?

Ak majiteľ nehnuteľnosti predpokladá, že pozostalí sa nebudú vedieť po jeho smrti dohodnúť, môže už za života byt, dom darovať vybranej osobe. Ak ide o osobu zo skupiny právoplatných dedičov, tak o hodnotu daru po napadnutí závetu ostatnými dedičmi sa znižuje hodnota dedičstva obdarovaného.

debata chyba