Ako si vypočítať daň

Živnostníci neplatia daň z celého príjmu, ktorý vlani vyfakturovali, ale len zo základu dane.

09.03.2012 06:30
kalkulačka, odvody, dane, výpočet Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • Pre výpočet základu dane je potrebné najprv vypočítať si výšku minuloročných príjmov a výdavkov. Namiesto skutočných výdavkov môžu živnostníci využiť aj paušálne výdavky vo výške 40 percent z príjmov. Tie nemusia nijako dokladovať.
  • Okrem výdavkov spojených s podnikaním si zo svojho príjmu odpočítajú aj zaplatené odvody na sociálne a zdravotné poistenie. Odvody si môžu odpočítať bez ohľadu na to, či ich platia povinne, alebo dobrovoľne. O zaplatené odvody si svoj základ dane môžu znížiť aj tí živnostníci, ktorí využívajú paušálne výdavky.
  • Od príjmu zníženého o výdavky a odvody sa následnej odpočítajú aj nezdaniteľné časti základu dane. Každý môže využiť nezdaniteľnú časť na daňovníka v maximálnej výške 3 559,30 eura a na nepracujúceho manžela takisto najviac do výšky 3 559,30 eura.
  • Po odpočítaní všetkých týchto súm od príjmu živnostník získa základ dane, z ktorého si vypočíta 19–percentnú daň.
  • Od dane si živnostníci môžu odrátať ešte daňový bonus na deti. Mesačná výška bonusu bola vlani od januára do júna 20,02 eura a od júla do decembra 20,51 eura. Kto si uplatňuje daňový bonus za celý rok, môže si svoj daňový základ znížiť za každé dieťa o 243,18 eura.
  • Ak si živnostník platil aj preddavky na daň, od vypočítanej dane si odráta aj zaplatené preddavky. Získa tak daň, ktorú má zaplatiť. V prípade, že na preddavkoch zaplatil viac, ako bola jeho skutočná daňová povinnosť, vznikne mu preplatok na dani, ktorý mu daňový úrad vráti.
debata chyba