Odvodom sa môžu vyhnúť len študenti

Jedinou skupinou ľudí, ktorí nemusia platiť odvody z práce na dohodu, zostali študenti. Od odvodov je však oslobodený len príjem z jednej dohody a do stanovej výšky.

25.02.2013 06:30
brigáda, dohoda, dohodár, práca, kopírka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Študenti do 18 rokov nemusia platiť odvody, ak ich príjem z dohody nepresiahne 66 eur mesačne. V prípade vysokoškolákov do 26 rokov je od odvodov oslobodený až príjem do výšky 155.

Každý študent si pritom môže vybrať len jednu dohodu, z ktorej nebude platiť odvody. V prípade, že jeho príjem prekročí stanovenú hranicu, zamestnávateľ mu strhne odvody len zo sumy, ktorá presahuje tento limit. Napríklad ak vysokoškolák zarobí za mesiac 200 eur, od odvodov bude oslobodených 155 eur a zamestnávateľ mu odvody preto vypočíta len zo sumy 45 eur.

Zo všetkých ostatných dohôd alebo zo sumy, ktorá prekračuje 155 eur, resp. 66 eur, zaplatia študenti odvody. Tie sú však nižšie ako platia ostatní dohodári. Študenti sú totiž oslobodení od platenia odvodov na zdravotné poistenie, nemocenské poistenie a poistenie v nezamestnanosti. Odvody im preto pohltia sedem percent zo mzdy.

Vďaka tomu, že študenti majú pri platení odvodov výnimku, sa aj zamestnávateľom oplatí ich zamestnať. V porovnaní s tým, keby zamestnali neštudenta, ušetria na odvodoch. V prípade, že si študent u daného zamestnávateľa zvolí, že z danej dohody nebude platiť odvody, aj zamestnávateľ bude od platenia väčšiny odvodov oslobodený. Za tohto študenta zaplatí len odvod na garančné a úrazové poistenie v celkovej výške 1,05 percenta z hrubej mzdy. Ak tento študent zarobí v hrubom 150 eur, zamestnávateľ bude musieť zaňho zaplatiť na odvodoch ďalších 1,57 eura. V prípade, že by zamestnal neštudenta, na odvodoch by zaňho zaplatil okrem odvodov 52,80 eura. To znamená, že študent ho bude pri rovnakej mesačnej mzde stáť o 51,23 eura menej.

Aké povinnosti majú študenti

Čo musia študenti spraviť, aby neplatili odvody Pri dohodách o brigádnickej práci študentov má žiak alebo študent možnosť určiť si jednu dohodu na neplatenie poistného na dôchodkové poistenie. Ak má žiak/študent uzatvorené viaceré dohody o brigádnickej práci študenta, určiť si môže na neplatenie iba jednu z nich. To znamená, že zo všetkých ostatných dohôd je tento žiak/študent povinne poistený a platí poistné na sociálne poistenie.

Podmienky na výnimku z dôchodkového poistenia:

  • dohoda o brigádnickej práci študenta,
  • určenie dohody,
  • nepresiahnutie príjmu.

Hraničná suma do 18 rokov (vrátane celého kalendárneho mesiaca, v ktorom dovŕšil dohodár 18 rokov) je 66 eur, inak 155 eur.

Dohodu na neplatenie dôchodkového poistenia si dohodár určuje u zamestnávateľa. V kalendárnom mesiaci si takto môže určiť iba jednu dohodu. Ak dohodár určí viacero dohôd na kalendárny mesiac, hrozí mu od Sociálnej poisťovne pokuta.

Z určenej dohody v prípade nepresiahnutia príjmu nad hraničnú sumu dohodár nebude ani nemocensky poistený, ani dôchodkovo poistený a ani poistený v nezamestnanosti.

Dohodár ako zamestnanec v tomto prípade nebude platiť poistné na sociálne poistenie. Bude sa považovať naďalej za zamestnanca len na účely úrazového a garančného poistenia.

Zamestnávateľ z odmeny takéhoto dohodára platí poistné:

  • na úrazové poistenie – sadzba 0,8 % z vymeriavacieho základu,
  • na garančné poistenie – sadzba 0,25 % z vymeriavacieho základu.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba