Ako mám zdaniť výhru?

V roku 2011 som ako fyzická osoba (zamestnanec, daňové priznanie mi robí zamestnávateľ) vyhral automobil v cene 47 792 eur, o čom mám doklad. Po dvoch mesiacoch som auto predal za 38 400 eur. Podľa našich zistení je daň z výhry 20 percent z ceny výhry, t. j. z ceny 47 792 eur. Poradíte, ako na daňové priznane? Daň v sume 9 558,40 eura je poriadne vysoká. Ľubomír Sládeček

06.03.2012 10:29
auto, darček, výhra Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa zákona o dani z príjmov sú predmetom dane aj výhry v lotériách a iných podobných hrách a výhry z reklamných súťaží a žrebovaní a ceny z verejných súťaží, ceny zo súťaží, v ktorých je okruh súťažiacich obmedzený podmienkami súťaže, alebo ak ide o súťažiacich vybratých usporiadateľom súťaže. V prípade výhry auta ide o nepeňažný príjem, ktorého hodnota je v tomto prípade 47 992 eur. Pri výhre si nemôžete uplatniť žiadne náklady ani odpočítateľné položky. Výška dane je 19 percent. Daňovému úradu tak musíte zaplatiť 9 118,48 eura.

Keďže ste vlani mali aj iný príjem ako len zo závislej činnosti (zo zamestnania), nemôže vám ročné zúčtovanie dane spraviť váš zamestnávateľ, ale musíte si sám podať daňové priznanie. Budete podávať daňové priznanie typu B. Príjmy zo zamestnania a zaplatené poistné zapíšete do oddielu číslo 5.

Hodnotu výhry uvediete do ôsmeho oddielu. Zapíšete ju do tabuľky číslo 3 riadok 9. Príjem z predaja auta nemusíte zdaniť.

debata chyba